Τράπεζες
21-04-2021 | 17:10

Ε. Βρεττού: Ηγετική η θέση της Τρ. Πειραιώς στις χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ – Δράσεις και σχέδια για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Ε. Βρεττού: Ηγετική η θέση της Τρ. Πειραιώς στις χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ – Δράσεις και σχέδια για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Τράπεζα Πειραιώς προωθεί έμπρακτα την Υπεύθυνη Τραπεζική με την υιοθέτηση κριτηρίων Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG) που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δήλωσε, μιλώντας στο 11ο Αnnual Capital Link Sustainability Forum, η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως ανέφερε, από το 2004, ξεκίνησε σταδιακά να προσφέρει προϊόντα στοχευμένα στην πράσινη επιχειρηματικότητα, ενώ ήταν η πρώτη τράπεζα που δημιούργησε εξειδικευμένες χρηματοδοτικές γραμμές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (σήμερα κατέχει ηγετική θέση στη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρηματοδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 28% της εγκατεστημένης χωρητικότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα).

«Η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς το 2019, στη διαδικασία για τη διαμόρφωση των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής μαζί με άλλα 29 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο του UNEP FI αποτέλεσε για εμάς μια  αυτονόητη επιλογή καθώς οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνεισφοράς και της υπεύθυνης τραπεζικής συμπεριφοράς είναι θεμελιώδη στοιχεία της στρατηγικής μας.

Έχουμε εντάξει στις εσωτερικές μας διαδικασίες ένα πλαίσιο αξιολόγησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων που προκύπτουν από την υλοποίηση κάθε επιχειρηματικής χρηματοδότησης. Το Σύστημα Διαχείρισης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών κινδύνων αποτελεί μια μεθοδολογία εντοπισμού, αναγνώρισης, αξιολόγησης, διαχείρισης και παρακολούθησης κινδύνων που δύναται να προκύψουν από την επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιριών», είπε η κα Βρεττού. 

Όπως πρόσθεσε, στο πλαίσιο των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στο σχεδιασμό ενός πρωτοποριακού προϊόντος, των Sustainability Linked Loans, για τη χορήγηση στοχευμένων  χρηματοδοτήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των στόχων που έχουν θέσει σε θέματα περιβάλλοντος (Ε), κοινωνίας (S) και εσωτερικής διακυβέρνησης(G), εφαρμόζοντας μια νέα πρακτική τόσο  για την Ελλάδα  όσο και την Τράπεζα, ενώ άμεσα αναμένεται η ένταξη και άλλων πελατών στο προϊόν (ήδη έχουν γίνει χρηματοδοτήσεις με ESG κριτήρια σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή / Matrix Pack / ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ).

Η κα Βρεττού πρόσθεσε και τις χρηματοδοτήσεις ακινήτων/ real estate projects, όπως είναι το Ελληνικό και άλλα, ή ξενοδοχειακών καταλυμάτων που γίνονται πλέον αυστηρά με κριτήρια «πράσινα» και τα νέα πρότυπα που εφαρμόζουν και διεθνείς οργανισμοί όπως η EBRD. Επιπλέον, και προϊόντα καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον μέσω της Πειραιώς Leasing που υποστηρίζουν τις μετακινήσεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων, παρέχοντας τη δυνατότητα απόκτησης ή χρήσης ηλεκτροκίνητου οχήματος με leasing (ëv-lease), συμβάλλοντας ενεργά στη διεύρυνση της ηλεκτροκίνησης στις οδικές μεταφορές, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών ρύπων.

«Στόχος της Τράπεζας είναι η προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στη διεθνή αγορά και η συμμετοχή μας στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διαμόρφωσαν τα Ηνωμένα Έθνη (SDGs) και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Για τα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας τις τάσεις και τις εξελίξεις της αγοράς, προγραμματίζουμε να επεκταθούμε στο χώρο της αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και σε νέες τεχνολογίες που ακόμη είναι υπό ανάπτυξη, όπως το καθαρό υδρογόνο.

Πέραν όμως της ενέργειας, λόγω και της έμφασης που δίνουμε στον κλάδο της αγροδιατροφής έχουμε ήδη επενδύσει και εστιάσει στην ευφυή γεωργία, τη βελτιστοποίηση των υδάτινων πόρων, τις βιολογικές καλλιέργειες κλπ., ενώ ήδη εξετάζουμε και νέες δράσεις για εφαρμογή στη βιομηχανία», είπε η κα Βρεττού, τονίζοντας ότι για την Τράπεζα Πειραιώς, οι αρχές της υπεύθυνης τραπεζικής και του ESG δεν αποτελούν ακόμη «ένα προϊόν» ή ένα marketing εργαλείο, αλλά ένα νέο τρόπο αξιολόγησης των επενδύσεων και των προσφερόμενων χρηματοδοτικών προϊόντων που νομοτελειακά στο μέλλον θα αποτελέσει μονόδρομο.

Αναφερόμενη στους εταιρικούς πελάτες της Τρ. Πειραιώς, η κα Βρεττού είπε ότι βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο «ωριμότητας» σε σχέση με την κατανόηση, την αναγκαιότητα και την υιοθέτηση των αρχών του ESG στη λειτουργία τους και την εταιρική διακυβέρνησή τους. Στους πολύ μεγάλους εταιρικούς πελάτες ο βαθμός εξοικείωσης τους είναι ιδιαίτερα υψηλός, καθώς ήδη δημοσιεύουν εδώ και χρόνια την εταιρική και κοινωνική τους ευθύνη, αλλά και λόγω των επενδυτών που έχουν σε εισηγμένα αξιόγραφα που εκδίδουν (μετοχές ή ομόλογα). Το στοίχημα για την Τράπεζα σε αυτή την κατηγορία πελατών είναι να βρίσκει και να προτείνει συνεχώς νέες λύσεις και εργαλεία και εκτός της πεπατημένης για να μπορέσουν να επιταχύνουν και να αυξήσουν το βαθμό ενσωμάτωσης των ESG κριτηρίων, με τα πρότυπα αντίστοιχων ομίλων του εξωτερικού, έτσι ώστε μια μεγάλη εισηγμένη ελληνική εταιρία να είναι αντίστοιχα ανταγωνιστική ως και προς το ESG κομμάτι των δραστηριοτήτων της.

Όπως είπε η κα Βρεττού, η δυσκολία είναι μεγαλύτερη στις μεσαίες ή μεγάλες μη εισηγμένες επιχειρήσεις και ακόμη πιο έντονη στις μικρομεσαίες ή πολύ μικρές οικογενειακές εταιρείες που έχουν ακόμη τις επιφυλάξεις τους και βλέπουν το ESG ως μια κοστοβόρα καινοτομία, ή ένα marketing εργαλείο των τραπεζών.

Εκεί ο ρόλος της τράπεζας είναι να τους καθοδηγήσει, να τους συμβουλεύσει και να τους μεταφέρει την ασφάλεια ότι η μετάβαση όχι μόνον επιζήμια δε θα είναι για τη λειτουργία της εταιρείας, αλλά είναι μονόδρομος.  

Οι πρωτοβουλίες της Τρ. Πειραιώς

Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Τράπεζα Πειραιώς είναι πολλαπλές και ειδικότερα:

  • Δίνει χρηματοοικονομικά κίνητρα (δηλ. ανταγωνιστικό επιτόκιο ή περισσότερο ευέλικτούς όρους) για την υιοθέτηση sustainability linked δανείων (σημειώνεται ότι sustainability linked δάνεια δεν είναι μόνο τα δάνεια που έχουν σκοπό τη μείωση ρύπων ή την πράσινη μετάβαση.  Είναι και χρηματοδοτήσεις γενικού σκοπού που όμως προσβλέπουν στην υιοθέτηση εφαρμογών καλύτερης εταιρικής διακυβέρνησης δηλ. ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών στη διοίκηση της εταιρίας ή δείκτες κοινωνικής ευθύνης.
  • Δημιουργεί συνεχώς νέα πακέτα προϊόντων και εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών λύσεων σε όλους τους τομείς προκειμένου να έχει περισσότερα ελκυστικά εργαλεία για όλο και μεγαλύτερο φάσμα πελατών σε όλους τους κλάδους και τα μεγέθη.
  • Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, πραγματοποιεί  στοχευμένες παρουσιάσεις σε πελάτες της (ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 100) που παρουσιάζουν τις ευκαιρίες και το πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς αυτό συνδυάζεται και προάγει τις αρχές του ESG.
  • Διοργανώνει ημερίδες με τη μορφή webinars για τους πελάτες της με ομιλητές, τόσο ακαδημαικούς όσο και θεσμικούς φορείς της αγοράς και ηγέτες επιχειρηματίες, αλλά και ομιλητές από το εξωτερικό που παρουσιάζουν τα best practices, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για την υιοθέτηση και το πλεονεκτήματα του ESG.  
  • Η τελευταία διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε πέρυσι η Τράπεζα με θέμα το Sustainable Finance για τους πελάτες της  στέφθηκε με πρωτοφανή επιτυχία, καθώς συμμετείχαν πάνω από 800 πελάτες, στην πλειονότητά τους από τον κόσμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μαζί με το Χρηματιστήριο Αθηνών συμμετέχει στο πρόγραμμα Roots το οποίο ως στόχο έχει να εκπαιδεύσει πιο μικρές εταιρείες στις αρχές της ισορροπημένες εταιρικής διακυβέρνησης και έτσι να τους δώσει πρόσβαση σε περισσότερες αγορές κεφαλαίων.  
  • Επίσης αξιοποιεί τις συνεργασίες με Ευρωπαϊκούς Αναπτυξιακούς Φορείς και πρωτοπορεί παρέχοντας  καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως: 

- το χρηματοδοτικό εργαλείο Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το οποίο χρηματοδοτεί έργα ενεργειακής αναβάθμισης και μικρά φωτοβολταϊκά &
- το Ταμείο Υποδομών (Infrastructure Fund of Funds – InfraFoF) με σκοπό την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων έργων, δίνοντας έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης. Εκτιμάται, ότι μέσου του Ταμείου θα χρηματοδοτηθούν έργα «καθαρής» ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις βιοαερίου και βιομάζας, ενώ θα εξεταστούν νέες επενδύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια

Ειδικά για το Private Finance 4 Energy Efficiency αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό προϊόν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με 10 μόνο Τράπεζες να συμμετέχουν στην Ευρώπη. Η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς καταδεικνύει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στο χώρο και αποτελεί μια πολύ σημαντική αναγνώριση για τις προσπάθειες των τελευταίων ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.