Τράπεζες: Γιατί στηρίζουν και ποντάρουν στον Τουρισμό

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Γιατί στηρίζουν και ποντάρουν στον Τουρισμό
Η στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου ώστε να ξεπεράσουν το «σοκ» του 2020 και το μεταβατικό στάδιο της «αποσωλήνωσης» το 2021, αποτελεί προτεραιότητα για τις τράπεζες. Τι προβλέπουν για την ανάκαμψη του Τουρισμού και γιατί υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία. Τι δείχνει μελέτη της Τρ. Πειραιώς. 

Δυναμική ισχυρού rebound από το σφοδρό «χτύπημα» που δέχτηκε από την πανδημική κρίση, βλέπουν οι τράπεζες για τον Τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου ώστε να ξεπεράσουν το «σοκ» του 2020 και το μεταβατικό στάδιο της «αποσωλήνωσης» το 2021, αποτελεί προτεραιότητα για τις τράπεζες.

Ερχόμενος από μία επταετία σταθερής ανοδικής πορείας, με τρομακτική άνοδο το 2019 (πρόκειται για την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού Τουρισμού με άμεσα και έμμεσα έσοδα 18,5 και 25 δισ. ευρώ αντιστοίχως), ο τουριστικός κλάδος υπέστη συντριβή το 2020. Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι φέτος ο Τουρισμός θα μπορέσει να ανακτήσει το 40% - 50% των εσόδων του 2019, δηλ. να φτάσει σε έσοδα τα 7,5 – 9 δισ. ευρώ, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Η προσπάθεια να ανακτηθούν πλήρως τα έσοδα του 2019, θα ξεκινήσει από το 2022.

Στην προσπάθεια αυτή, οι τράπεζες όχι μόνο συντάσσονται, αλλά και ποντάρουν, καθώς διαβλέπουν τη δυνατότητα ταχείας ανάρρωσης και δυναμικής ανάκαμψης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Η γενική αυτή οπτική των τραπεζών αποτυπώθηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προϊόντος της Τράπεζας Πειραιώς Sunrise Tourism, μέσα από στοιχεία που έδωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός. 

Σύμφωνα με ανάλυση της Διεύθυνσης Μελετών της Τρ. Πειραιώς και με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Τράπεζα εκτιμά ότι το «χτύπημα» του Covid-19 στον ελληνικό Τουρισμό το 2020, έφερε πτώση της ζήτησης κατά 76% σε τουριστικά πρακτορεία και συναφείς δραστηριότητες, κατά 68% στα καταλύματα, κατά 58% στις αερομεταφορές, 38% στις υπηρεσίες τροφοδοσίας και 30% στις θαλάσσιες μεταφορές. 

Για το 2021 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκτηση από τις επιχειρήσεις του 60% των απωλειών του 2020, ενώ τα λειτουργικά έσοδα προς τις λειτουργικές δαπάνες αναμένεται να επιστρέψουν στα προ Covid επίπεδα. 

Η ανάλυση δεδομένων από τη Διεύθυνση Μελετών της Τράπεζας Πειραιώς σε 1.575 επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου δείχνει ότι, προ Covid, 363 από αυτές είχαν ζημιογόνο αποτέλεσμα κατά 8 εκατ. ευρώ και 1.212 κερδοφορία 879 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις για το 2020 είναι ότι από τις ίδιες 1.575 επιχειρήσεις, οι 1.551 θα εμφανίσουν ζημιές που θα ανέλθουν σε 1,8 δισ. ευρώ και μόλις 24 θα κάνουν κέρδη της τάξεως των 19 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η κατάσταση θα είναι άμεσα και θεαματικά αναστρέψιμη το 2021, αφού προβλέπεται ότι 400 από τις 1.575 θα γράφουν ζημιές της τάξεως των 78 εκατ. ευρώ και  1.175 θα επιτύχουν κέρδη 658 εκατ. ευρώ. 

insider



Πού στηρίζονται οι εκτιμήσεις για την «ανάσταση» του ελληνικού  τουριστικού κλάδου; 

Όπως σημείωσε χθες ο κ. Λεκκός, η Ελλάδα ήδη φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των ταξιδιωτικών προορισμών στον «χάρτη» των προθέσεων των τουριστών για ταξίδια μετά την πανδημία. Σύμφωνα με έρευνα της European Travel Commission, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ο τέταρτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ευρωπαίους τουρίστες (προηγούνται Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) μετά την πανδημική κρίση, ενώ κατατάσσεται 7η στην πρόθεση ταξιδιού από πλευράς τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με ισπανική έρευνα. 

Σημειώνεται ότι διεθνώς ο Τουρισμός είναι μία βιομηχανία με διαχρονική άνοδο και παρά τα περιστασιακά «σοκ», ο κλάδος έχει επιδείξει ισχύ και ανθεκτικότητα. Η ανάπτυξη του Τουρισμού διεθνώς υποκινείται από μία σχετικά ισχυρή διεθνή οικονομία, από την αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη και την ταχεία αστικοποίηση στις αναδυόμενες οικονομίες, από την μεγαλύτερη ευχέρεια για ταξίδια, καθώς επίσης και από τις τεχνολογικές προόδους και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Παγκοσμίως, ο αριθμός των τουριστών  έχει αυξηθεί από τα 530 εκατομμύρια το 1995 σε 1,5 δισεκατομμύρια το 2019, πριν την επίπτωση της πανδημίας, και εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των τουριστών θα έχει φτάσει τα 1,8 δισεκατομμύρια. Παράλληλα, οι εισπράξεις από τον Τουρισμό ανήλθαν από τα 418 δις. δολ. το 1995 σε 1,5 τρισ. δολ. το 2019. 

Το ισχυρό «background» της βιομηχανίας του Τουρισμού διεθνώς, μεγεθύνει τη δυναμική του για τον ελληνικό Τουρισμό, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρ. Πειραιώς, η ελληνική οικονομία συνολικά θα μπορέσει όχι μόνο να ανακάμψει από την κρίση, αλλά θα έχει επίσης ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος σε επίπεδο ΑΕΠ μέχρι το 2025 και θα μπορεί να συνεχίσει σε ακόμη πιο ανοδική τροχιά ανάπτυξης. Αυτό δεν προβλέπεται για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αναμένεται να περιοριστούν στην ανάκτηση των απωλειών, χωρίς να ξεπεράσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωναν προ Covid. 

insider



Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί τελικά από την πανδημία διότι, όπως εκτίμησε ο κ. Λεκκός: 

α) θα πάψει να είναι εγκλωβισμένη στα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% - 4% που ήταν υποχρεωμένη να καταγράφει και μετά τη λήξη της ρήτρας διαφυγής που επιτρέπει υπέρβαση στο έλλειμμα το 2020 και 2021, αναμένεται να περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα του 1,5% - 2%.

β) διαθέτει τη στήριξη της ΕΚΤ, η οποία έχει συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, έχοντας προβεί ήδη σε αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων 22 δισ. ευρώ, με αντίκτυπο την πολύ μεγάλη βελτίωση στους όρους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

γ) έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των καταθέσεων και τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης έχουν επιτρέψει στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με τη σειρά τους, για 1η φορά από το 2010, την οικονομία (μάλιστα το ισοζύγιο της πιστωτικής επέκτασης είναι έντονα θετικό σε σχέση με το 2010).

δ) η Ελλάδα θα είναι από τους βασικούς ωφελούμενους από το Next Generation EU. Για τα επόμενα 7 χρόνια, μέχρι το 2027, στην Ελλάδα θα επενδυθούν περίπου 87 δισ. ευρώ. Στο ποσό αθροίζονται 10 δισ. ευρώ από το Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης, 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας της Κομισιόν, 21 δισ. ευρώ από πόρους του κοινοτικού προϋπολογισμού, 5 δισ. πόροι από εθνική συμμετοχή, ενώ αναμένονται και επιδοτήσεις 19 δισ. ευρώ μέσω Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα 31 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα μοχλευθούν με 27 δισ. ευρώ ιδιωτικών πόρων, ποσό που προστιθέμενο στα 87 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία την προσεχή 7ετία, ανεβάζει το συνολικό ποσό εισροής πόρων άνω των 110 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται για τεράστιο ποσό που θα αλλάξει τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και της «ναυαρχίδας» της που δεν είναι άλλη από τον Τουρισμό.  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider