Τρ. Πειραιώς: Στηρίζει το restart του Τουρισμού με το Πειραιώς Tourism Sunrise

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Στηρίζει το restart του Τουρισμού με το Πειραιώς Tourism Sunrise
Το νέο προϊόν παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για το νέο ξεκίνημα των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, καλύπτοντας, ενόψει της τουριστικής σεζόν, τις ανάγκες για αναλώσιμα, προσωπικό και προετοιμασία των τουριστικών μονάδων, από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη.

Την προσπάθεια επανεκκίνησης των τουριστικών επιχειρήσεων, με ένα νέο στοχευμένο προϊόν – το Πειραιώς Tourism Sunrise – θα στηρίξει η Τράπεζα Πειραιώς, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Το νέο προϊόν παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για το νέο ξεκίνημα των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, καλύπτοντας, ενόψει της τουριστικής σεζόν, τις ανάγκες για αναλώσιμα, προσωπικό και προετοιμασία των τουριστικών μονάδων, από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη. Το ύψος του κεφαλαίου κίνησης που θα χορηγεί η Τρ. Πειραιώς θα είναι συνάρτηση του αριθμού δωματίων των καταλυμάτων (έως 1.500 ευρώ για ξενοδοχειακές μονάδες με περισσότερα από 200 δωμάτια και έως 2.000 ευρώ για μονάδες δυναμικότητας μικρότερης των 200 δωματίων), με ανώτατο όριο το 20% των προβλεπόμενων ετήσιων πωλήσεων. Επιπλέον, η Τράπεζα προσφέρει τη δυνατότητα προεξόφλησης των απαιτήσεων των ξενοδόχων προς τους tour operators.

Η διάρκεια του προϊόντος είναι μέχρι 31/12/2021 και η εκταμίευση με εξόφληση παραστατικών που αφορούν συγκεκριμένες δαπάνες έναρξης. Η εξόφληση του δανείου προβλέπεται σε 5 μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις (η 1η το 40% του ποσού, πληρωτέα στις 31/8/2021 και οι υπόλοιπες τέσσερις από 15% του ποσού του δανείου). Το επιτόκιο του προϊόντος είναι euribor 3 μηνών + περιθώριο και εισφορά του ν. 128. Ως καλύμματα του δανείου, η επιχείρηση μπορεί η να εκχωρήσει τις απαιτήσεις της έναντι των tour operators στην Πειραιώς Factoring ή/και να παράσχει υποσχετική επιστολή προσκόμισης μετρητών σε 5 δόσεις, από 31/8/21 μέχρι 31/12/21.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η κα Ελένη Βρεττού, Ανώτερη Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής του Corporate και Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς, το νέο προϊόν απευθύνεται στο σύνολο των ενήμερων πελατών του τουριστικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Πειραιώς. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς στον Τουρισμό περιλαμβάνει πάνω από 4.000 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, με συνολικά υπόλοιπα δανείων 2,8 δισ. ευρώ.

Όπως είπε η κα Βρεττού, Τράπεζα Πειραιώς παραμένει προσηλωμένη στο στρατηγικό στόχο για στήριξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και διατηρεί σήμερα ηγετική θέση στις χρηματοδοτήσεις στους περισσότερους κλάδους, ενδεικτικά την πράσινη ενέργεια, τις υποδομές, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, τη ναυτιλία αλλά και άλλους.

«Συντασσόμαστε πλήρως με την κατευθυντήρια ιδέα που διέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία καθώς συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα το 20-25% του ΑΕΠ, καθώς και τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου σε βραχυπρόθεσμο και σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ως στρατηγική επιλογή τη διατήρηση διαχρονικά σημαντικής έκθεσης στον κλάδο.

Σήμερα χρηματοδοτούμε πάνω από 4.000 πελάτες με συνολικά υπόλοιπα που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ ενώ είμασταν από τις λίγες Τράπεζες που χρηματοδότησαν νέες επενδύσεις στον κλάδο, ακόμη και στην κορύφωση της πανδημίας το 2ο τρίμηνο του 2020, διαβλέποντας τις προοπτικές του», τόνισε η κυρία Βρεττού. Επισήμανε δε, ότι από την αρχή της πανδημίας, σκοπός της Τρ. Πειραιώς είναι να σταθεί στο πλευρό των πελατών της ως συνεργάτης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. «Αυτό που φιλοδοξούμε είναι να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία έγκαιρα, γρήγορα και αποφασιστικά προκειμένου να ξεπεράσουν τα προσωρινά εμπόδια και να μετουσιώσουμε τις θετικές προοπτικές σε πραγματικότητα», είπε.

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία της Τρ. Πειραιώς με το νέο προϊόν Πειραιώς Tourism Sunrise, ο κ. Αντώνης Κατραούρας, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής του Commercial Banking της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον τρόπο λειτουργίας του ξενοδοχειακού κλάδου κατά την περίοδο εξόδου από την πανδημία, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες της αγοράς επαναπροσδιορίζονται και η ανάγκη ρευστότητας σήμερα, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές του τουριστικού κλάδου και με στόχο να διευκολύνει την έναρξη όσο και την λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, ο κ. Κατραούρας τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς «συνδιαμόρφωσε» με τους ξενοδόχους το νέο προϊόν, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. «Αυτό που μας μεταφέρουν οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου είναι ότι η έναρξη των πληρωμών τους από τους tour operators έχει επιμηκυνθεί από τις 30 στις 90 ημέρες και αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό άνοιγμα ρευστότητας, το οποίο οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να καλύψουν, ύστερα μάλιστα από την «νεκρή» τουριστική χρονιά του 2020. Αυτό το άνοιγμα ρευστότητας έρχεται να καλύψει το Πειραιώς Tourism Sunrise».

Κατά την παρουσίαση του Πειραιώς Tourism Sunrise, ο κ. Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, ανέλυσε τις προοπτικές του τουριστικού κλάδου και ανέφερε ότι οι ζημίες του 2020 δύναται να αντιστραφούν το 2021, και ο κλάδος να επανέλθει στην πρότερη κερδοφορία του, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα ανακτήσουν το 60% του κύκλου εργασιών που απώλεσαν το 2020.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Λεκκός τόνισε ότι οι προοπτικές προδιαγράφονται ιδιαίτερα θετικές και ότι η οικονομία τα επόμενα χρόνια θα ωφεληθεί σημαντικά από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας που έχουν επικρατήσει μετά την επιστροφή καταθέσεων, τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχει δρομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider