Σε startups για την μείωση του άνθρακα επενδύουν η BlackRock και η Temasek

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε startups για την μείωση του άνθρακα επενδύουν η BlackRock και η Temasek
Οι επενδυτικές εταιρείες BlackRock Inc. και Temasek Holdings Pte στη Σιγκαπούρη ιδρύουν μια νέα εταιρεία, την Decarbonization Partners, η οποία θα αποκτήσει μερίδια σε startups που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα.

Δύο από τους πιο ισχυρούς διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επενδύσουν σε δραστηριότητες που έχουν ως αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και να συστήσουν venture capital το οποίο θα διαχειρίζεται κεφάλαια μεγάλου ύψους τα οποία θα κατευθύνονται σε τεχνολογίες μείωσης του άνθρακα.

Οι επενδυτικές εταιρείες BlackRock Inc. και Temasek Holdings Pte στη Σιγκαπούρη ιδρύουν μια νέα εταιρεία, την Decarbonization Partners, η οποία θα αποκτήσει μερίδια σε startups που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχουν τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα σε τρεις δεκαετίες. Για το σκοπό αυτό θα δεσμεύουν συνολικά 600 εκατομμύρια δολάρια συμπεριλαμβανομένου κεφαλαίου σποράς 300 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα συγκεντρωθούν από εξωτερικούς επενδυτές.

Έτσι, η Decarbonization Partners στοχεύει στη διαχείριση δισεκατομμυρίων μέσω πολλαπλών funds, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το βλέπει ως μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες.

που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικαθιστούν σταδιακά τον άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικά ως προς το κόστος σε σχέση με τα βενζινοκίνητα, δεν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για προβλήματα όπως η αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας ή καθαρές εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα υψηλής έντασης άνθρακα. Παράλληλα, οι υδρογονάνθρακες εξακολουθούν να κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος της οικονομίας, επειδή είναι φθηνοί και εύκολο στη μεταφορά.

Σήμερα, τα κεφάλαια που αφιερώνονται στην καθαρή τεχνολογία αυξάνονται, αλλά οι διαχειριστές τείνουν να επικεντρώνονται είτε στην αιχμή της καινοτομίας είτε στα περιουσιακά στοιχεία που φέρνουν ρευστότητα, όπως τα ηλιακά πανελ και τα αιολικά πάρκα.

«Καθώς εξετάζετε τη μετάβαση σε πιο πράσινες επιλογές, προφανώς υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης του χάσματος μεταξύ του κόστους του τι είναι διαθέσιμο σήμερα και της καμπύλης κόστους αυτών των λύσεων», δήλωσε ο Dilhan Pillay Sandrasegara, Διευθύνων Σύμβουλος της Temasek International. «Γι 'αυτό απαιτείται ιδιωτικό κεφάλαιο, για να δώσουμε σε αυτές τις λύσεις την ευκαιρία να καταστούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Το Breakthrough Energy Ventures, που ιδρύθηκε από τον Bill Gates το 2015, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παίκτης VC στην αειφόρο ενέργεια. Έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε αρχικό στάδιο, όπου ο κίνδυνος αποτυχίας είναι υψηλός, και αναμένεται να διατηρήσει τα μερίδιά του για 20 χρόνια ή περισσότερο. Ένα άλλο fund, η Energy Impact Partners, έχει συγκεντρώσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανικές εταιρείες.

Η χρηματοδότηση startups που σχετίζονται με τις κλιματικές τεχνολογίες ανήλθε σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, από περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια το 2013, σύμφωνα με έκθεση PwC που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider