Πρόσκληση σε ελληνικές επιχειρήσεις για υποβολή πρότζεκτ υδρογόνου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόσκληση σε ελληνικές επιχειρήσεις για υποβολή πρότζεκτ υδρογόνου

Τον δρόμο ώστε η ελληνική επιχειρηματικότητα να μπει στον ευρωπαϊκό «χάρτη» πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη εμπορικών εφαρμογών υδρογόνου, άνοιξε η δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) της Ε.Ε. στη βιομηχανική αλυσίδα αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου».

Η πρόσκληση υπογράφεται από τους Γενικούς Γραμματείς Ενέργειας και Βιομηχανίας, Αλ. Σδούκου και Ι.Κυριακού. Η διορία υποβολής συμμετοχών εκπνέει στις 27 Απριλίου.

Αντικείμενό της είναι το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα («γαλάζιο» υδρογόνο) καθώς το «πράσινο» υδρογόνο (δηλαδή το αέριο που παράγεται αποκλειστικά από ΑΠΕ), τα οποία αποτελούν από την Ε.Ε. ένα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής της για την ενεργειακή μετάβαση. Έτσι, μέσω πρωτοβουλιών όπως το εν λόγω IPCEI, φιλοδοξεί να εκκινήσει την οικονομία υδρογόνου στη «Γηραιά Ήπειρο».

Η διακήρυξη του IPCEI υπογράφηκε από 23 Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με σκοπό να επιδιωχθεί η υλοποίηση «φιλόδοξων στόχων για παραγωγή υδρογόνου χαμηλού άνθρακα και ανανεώσιμου υδρογόνου και παράλληλα την στήριξη, μέσω παροχής κινήτρων, της ανάδειξης του υδρογόνου ως ενός τομέα αριστείας στην Ευρώπη».

Σκοπός της Πρόσκλησης είναι αρχικά η στάθμιση της συμμετοχής της χώρας μας στο σχεδιαζόμενο IPCEI μέσω της επιλογής των προτάσεων έργων που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, αλλά και η προώθηση της ευθυγράμμισης των επενδύσεων αυτών με την εθνική ενεργειακή πολιτική της χώρας μας όπως έχει καθοριστεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και τις εθνικές κατευθύνσεις για το υδρογόνο όπως αυτές εξειδικεύονται στις διαβουλεύσεις στα Ευρωπαϊκά Όργανα.

Τέσσερις κατηγορίες

Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν προτάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων μονάδες στις τέσσερις παρακάτω γενικές κατηγορίες:

-Βιώσιμης παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπου έμφαση θα δίνεται στο υδρογόνο από ΑΠΕ.
-Βιομηχανικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρολυτικών κελιών και εξοπλισμού για μεταφορές με μέσα βαρέως τύπου, όπως εμπορικά οχήματα, λεωφορεία, φορτηγά, καθώς και σιδηρόδρομοι με δυσκολία εξηλεκτρισμού, ναυτιλία ή αεροπορία.
- Αποθήκευση, μεταφορά και διανομή, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ανεφοδιασμού κατά μήκος δρόμων, σιδηροτροχιών και λιμένων, όπως επίσης εφαρμογών υδρογόνου στην ναυτιλία -Βιομηχανικές εφαρμογές υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της απανθρακοποίησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Επίσης σύμφωνα με την Διακήρυξη τα έργα πρέπει να έχουν ισχυρό καινοτόμο χαρακτήρα και μπορεί να περιλαμβάνουν έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία, έως και την ανάπτυξη της πρώτης βιομηχανικής αξιοποίησης (first deployment) με δυνατότητα επέκτασης κλίμακας και ευρείας εφαρμογής σε σχετικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες και δίκτυα.

Ενθαρρύνεται επίσης η προσέγγιση τύπου cluster (σύμπλεγμα έργων), προκειμένου να επιτευχθεί ένα εύρος σημαντικών έργων υδρογόνου που να δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και να εξασφαλίζουν σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του υδρογόνου για την στρατηγική της Ένωσης για το περιβάλλον, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τις μεταφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider