Lamda Development: «Φουλ» χρηματοδότηση για πρώτη 5ετία Ελληνικού – «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Development: «Φουλ» χρηματοδότηση για πρώτη 5ετία Ελληνικού – «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες»
Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης και εμπιστεύονται το όραμα της Lamda Development για τo εμβληματικό έργο του Ελληνικού, διαψεύδοντας… σενάρια και ανησυχίες που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζουν τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης και εμπιστεύονται το όραμα της Lamda Development για τo εμβληματικό έργο του Ελληνικού, διαψεύδοντας… σενάρια και ανησυχίες που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες στην αγορά σχετικά με την πρόθεση τραπεζών να αποχωρήσουν από το project.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της τραπεζικής αγοράς κάνουν λόγο ότι «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες και είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για τα έργα της πρώτης 5ετίας στο Ελληνικό πριν καν ξεκινήσει το έργο».

Νωρίτερα, η Lamda, με ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε την υπογραφή συμφωνίας με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς για την επικαιροποίηση των όρων του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου του Ελληνικού, συνολικού ύψους περίπου 1,16 δισ. ευρώ. Η επικαιροποίηση είναι φυσικό επακόλουθο της εξέλιξης του σχεδιασμού της Εταιρείας για τις αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας του έργου.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, η χρηματοδότηση των έργων προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από τον εν λόγω τραπεζικό δανεισμό, με το υπόλοιπο ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ να προέρχεται από ίδια κεφάλαια. Όπως σημειώθηκε στην ανακοίνωση, στο σύνολο του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού περιλαμβάνεται ποσό ύψους 205 εκατ. ευρώ που αφορά την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ του Έργου.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω τραπεζικός δανεισμός αφορά στα κάτωθι: (α) τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του Έργου (Φάση Α΄) συνολικού ύψους 542 εκατ. ευρώ (β) τη χρηματοδότηση για την εμπορική ανάπτυξη στη Λεωφ. Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall) και για την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά (Marina Galleria) συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα επικαιροποιήθηκε και το ύψος των εγγυητικών επιστολών που θα εκδοθούν σε 347 εκατ. για την εγγυητική που θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ως κάλυψη για το πιστούμενο τίμημα αγοραπωλησίας των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. και σε 175 εκατ. ευρώ για την εγγυητική που θα εκδοθεί προς εξασφάλιση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων της Εταιρείας στο πλαίσιο των ως άνω χρηματοδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συμμετοχή τους στην έκδοση του ομολόγου της εταιρείας το καλοκαίρι του 2020, πάνω από 11.000 Έλληνες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο έργο του Ελληνικού, στο μοναδικό αυτό έργο εθνικής σημασίας, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί, όπως ακούγεται στην αγορά και έχει αναδείξει το insider, ότι εκδηλώνεται ήδη έντονο ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών για τις οικιστικές αναπτύξεις της πρώτης φάσης του έργου.

Πλέον, μετά και όσα έχουν προηγηθεί και σε επίπεδο κυβερνητικής παρέμβασης (ψήφιση νόμου στη Βουλή κ.λπ.) ή σε σχέση με το Καζίνο, το όραμα της Lamda να αποτελέσει το Ελληνικό ένα πρότυπο μοντέλο επενδυτικής πρωτοβουλίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες της χώρας, τις απαιτήσεις της νέας εποχής, της αναβάθμισης της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Αττικής προς όφελος των πολιτών μπαίνει στο πεδίο της πράξης. Το έργο του Ελληνικού αποτελεί μείζονα επενδυτικό συμβολισμό για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας καθώς προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider