Bloomberg: Φόβοι για φούσκα από την έκρηξη στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Φόβοι για φούσκα από την έκρηξη στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια
Η προώθηση των μετοχών καθαρής ενεργειακής τεχνολογίας έχει αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδυτές.

Η προώθηση των μετοχών καθαρής ενεργειακής τεχνολογίας έχει αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο και οδήγησε στη δημιουργία δεκάδων funds που έχουν σκοπό να αξιοποιήσουν την άνοδο των τιμών.

Είτε πρόκειται για γνωστούς κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων όπως η Tesla Inc (ή και άλλους, λιγότερο γνωστούς) είτε για εταιρείες όπως η QuantumScape Corp που αναπτύσσουν νέας γενιάς μπαταρίες ιόντων λιθίου νέας γενιάς είτε για κατασκευαστές ηλιακών πάνελ όπως η Enphase Energy Inc., όλες έχουν να αναδείξουν μετοχές που κατέγραψαν ανοδική πορεία.

Τα κέρδη που καταγράφτηκαν ήταν πρωτόγνωρα, με αρκετές μετοχές από τον κλάδο της καθαρής ενέργειας να καταγράφουν άνοδο ακόμη και κατά 100% από τις αρχές του 2020 (ακόμα και μετά την πρόσφατη αναταραχή της αγοράς). Οι τιμές για τις περισσότερες από αυτές τις μετοχές διαμορφώνονται σα να επρόκειτο να βρίσκονται μακροπρόθεσμα σε προνομιακή θέση.

Η σειρά Carbon Bubble του Bloomberg Green, η οποία επιδιώκει να καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές ανταποκρίνονται και όπως εκτιμάται, παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική τεχνολογία είναι μια αναπτυσσόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, υπάρχει ένας προβληματισμός αναφορικά με το ότι ορισμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να καούν από κυνηγώντας εταιρείες που έχουν υπερεκτιμηθεί και χαρακτηρίζονται από αμφισβητήσιμες προσφορές προϊόντων.

Κυβερνήσεις, εταιρείες και άλλοι οργανισμοί έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 375 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αρχές του 2020 από την πώληση ομολόγων με τα έσοδα να προορίζονται για «πράσινα» έργα. Οι επενδυτές έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά χρηματιστήρια που παρακολουθούν τις αγορές καθαρής ενέργειας και ένα fund με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο Bill Gates (στο οποίο ο Michael R. Bloomberg, ιδρυτής της Bloomberg News, επενδύει επίσης) δεσμεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον τομέα. Ακόμη, η χρηματοδότηση για εταιρείες μπαταριών και εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε κατακόρυφα ενώ οι επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η υπερβολική διάθεση κεφαλαίων έχει δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το αν πρόκειται μια φούσκα της αγοράς. Μερικοί λένε ότι η ταχεία άνοδος των αποτιμήσεων είναι ένα σαφές σημάδι υπερτιμολόγησης, ενώ άλλοι λένε ότι οι αγορές τείνουν άλλοτε να σημειώνουν άνοδο και άλλοτε πτώση, αλλά η υποκείμενη τεχνολογία καθαρής ενέργειας βελτιώνεται συνεχώς και είναι εδώ για να μείνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider