Ελλάκτωρ: Στα χαρακώματα έως τις 22 Απριλίου - H αναβολή, τα δικαιώματα ψήφου και η νομική μάχη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελλάκτωρ: Στα χαρακώματα έως τις 22 Απριλίου - H αναβολή, τα δικαιώματα ψήφου και η νομική μάχη
Εν μέσω… νομικών αντεγκλήσεων, πριν καν ακόμα καλά καλά εκλεγεί κανονικό προεδρείο, παρεμβάσεων διακεκριμένων νομικών εκπροσώπων και των δύο πλευρών ξεκίνησε η σημερινή κρίσιμη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, για την οποία η πλευρά της… αντιπολίτευσης φαίνεται να ζητάει αναβολή.

Εν μέσω… νομικών αντεγκλήσεων, πριν καν ακόμα καλά καλά εκλεγεί κανονικό προεδρείο, παρεμβάσεων εκπροσώπων και των δύο πλευρών ξεκίνησε η σημερινή κρίσιμη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, ή οποία τελικά αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου, την ίδια ώρα, κατόπιν αιτήματος τόσο της Greenhill (δεν έγινε αποδεκτό), όσο και της Penamoaro (μέτοχος με 5,5%, άρα νομίμως το έθεσε και έγινε δεκτό).

Κατά συνέπεια, η υπόθεση της διενέργειας της Γ.Σ. και βασικό θέμα την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ, μεταφέρεται για τις 22 Απριλίου του 2021, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος της Pemanoaro.

Το νέο ραντεβού

Αρα, το ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Ελλάκτωρ, δηλαδή κατά βάση της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ μέσω ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ παραμένει «ανοιχτό», ενώ την ίδια ώρα παραμένει «βαθύ χάσμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλαδή τη διοίκηση της εισηγμένης και των μετόχων της (Reggeborgh κ.α.α) και των εφοπλιστών της Greenhill. Η γενική συνέλευση είχε απαρτία 52,16% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Κατόπιν της αναβολής, κ κ. Σωτηρόπουλος (νομικός εκπρόσωπος Reggeborgh), σε τοποθέτησή του, ανέφερε ότι «είναι τραγικά όσα ζήσαμε, η Greenhill ήθελε να δηλώσει συμμετοχή παρανόμως, ζήτησε έκτακτη γ.σ. για ανάκληση δ.σ. αλλά πριν καν ξεκινήσει ζήτησε αναβολή. Αρα υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο των μετόχων της, όποιοι και αν είναι, όχι για την εξυπηρέτηση συμφέροντος του ομίλου αλλά των δικών τους. Είναι εκτός λογικής ο όμιλος να χρειάζεται χρηματοδότηση, οι ολλανδοί να είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν κεφάλαια, και να υπάρχουν μέτοχοι που το βάζουν στα πόδια και να μην τολμούν να συζητούν καν τα θέματα της γ.σ. που ζήτησαν. Προσβάλουν την Ελλάκτωρ με αυτόν τον τρόπο. Οι Ολλανδοί είναι έτοιμοι να ενισχύσουν την Ελλάκτωρ. Η πλευρά της Greenhill είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί».

Ο εκπρόσωπος της Greenhill, κ. Βενιέρης, θεώρησε ότι έπρεπε να γίνει δεκτό το αίτημα της εταιρεία για αναβολή, καθώς πρόκειται για ισχυρό μέτοχο επί του μετοχικού κεφαλαίου (όχι απλά δικαιώματα ψήφου). Για αίτημα, ανέφερε ότι η αναβολή δίνεται για ενημέρωση των μετόχων για να λάβουν μέρος ισομερώς στις διαδικασίες και με ίδια ενημέρωση. Αρα δεν υπεκφεύγει η πλευρά των εφοπλιστών. Η οποία, κατά τον ίδιο, ζήτησε με εξώδικο ανάκληση προεδρείου, όχι κάτι παραπάνω. Ωστόσο, βρέθηκε προ νέων δεδομένων (π.χ. αύξηση κεφαλαίου). Για όλα αυτά, συν όσα έχουν προκύψει με το θέμα της Εγνατίας Οδού, χρειάζεται νέα ενημέρωση και για αυτό ζητήθηκε αναβολή.

Τι προηγήθηκε – Το νομικό θέμα με τα δικαιώματα ψήφου

Πάντως, με το «καλημέρα» της γενικής συνέλευσης, και πριν εκλεγεί το τελικό προεδρείο, ξεκίνησε ένα μπαράζ νομικών αντεγκλήσεων ανάμεσα στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, Γ. Μυλωνογιάννη (πρόεδρος και του Δ.Σ. της εισηγμένης) και των εκπροσώπων της άλλης πλευράς (Βενιέρης κ.α.) σχετικά με τα δικαιώματα ψήφου που κατέχει η Greenhill, βάσει των οποίων μπορούσε να συμμετέχει στις διαδικασίες και βέβαια να ψηφίσει.

Ο κ. Μυλωνογιάννης εμφάνισε κατάσταση επίσημη της ΕΧΑΕ, βάσει της οποίας τα δικαιώματα ψήφου της Greenhill ανέρχονταν σε μόλις 3.333.333 (1,5%) αν και η τελευταία δήλωσε πληρεξούσια για 42,98 εκατ. δικαιώματα. Κατά τον ίδιο, εμφανίζεται ως ενεχυρούχος δανειστής, με 39,647 εκατ. δικαιώματα ψήφου (18,5%) η Aiolos που συνδέεται με την Greenhill (όμως έχει τα δικαιώματα η ψήφου), ως εκ τούτου, δίχως σχετικό πληρεξούσιο, τα δικαιώματα της Aiolos δεν μπορούσαν να ασκηθούν από τη Greenhill. Τελικά δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο για να σταλεί σχετικό πληρεξούσιο.

Η διαδικασία αυτή, που αμφισβητήθηκε από την πλευρά της Greenhill για τον πίνακα μετόχων, προχώρησε σε προφορική ένσταση επί του πίνακα μετόχων (για το σύνολο των μετόχων), επέμεινε να συνυπολογιστεί το μερίδιο της Aiolos, μιλώντας για εσφαλμένη ερμηνεία νόμου καθώς θεώρησε ότι έχουν στείλει τα έγγραφα για τα δικαιώματα ψήφου, επιφυλασσόμενοι για τη συνέχεια. Πάντως, η υποβολή ένστασης δεν έγινε δεκτή από το προσωρινό προεδρείο της Γ.Σ.

Παρέμβαση έγινε από τον νομικό κ. Γ. Σωτηρόπουλο (εκπρόσωπος Reggeborgh) που έκανε λόγο για πράγματα μη σοβαρά, εγείροντας νομικά ζητήματα για τις προθέσεις της πλευράς των εφοπλιστών. Ανέφερε ότι όσα ακούστηκαν δεν είναι παραβιάζουν τη νομοθεσία και πρέπει να προκαλέσουν την παρέμβαση των Αρχών καθώς μέτοχος που, βάσει στοιχείων ΕΧΑΕ, εμφανίζεται με 3,333 εκατ. δικαιώματα ψήφου, εντούτοις, δήλωσε ότι έχει πληρεξούσιο συνολικά για επιπλέον 39,6 εκατ. δικαιώματα ψήφου (18,5% επί του μετοχικού κεφαλαίου). Σημειώνεται ότι η Greenhill εμφανίζεται με συνολικό ποσοστό 20,05%, ενώ να προσθέσουμε ότι η Penamoaro με 5,52%. Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, μόνο η ίδια η Aiolos μπορούσε να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου που εμφανίζονταν να κατέχει και αυτά δεν μπορούσαν να προστεθούν στα αντίστοιχα της Greenhill. Μάλιστα, ο κ. Σωτηρόπουλος έθεσε ερωτήματα για το κατά πόσο τελικά η Greenhill έχει καταβάλει τίμημα για μετοχές, ποια είναι η Aiolos, ποια η σχέση των εταιρειών μεταξύ τους. «Για ποιον λόγο προσπάθησε να φανεί ότι έχει τα μερίδια; Ή δεν ξέρει τι της γίνεται η Greenhill ή εν γνώσει της έκανε ανακριβή δήλωση συμμετοχής ώστε να εξαπατήσει τη γ.σ. και να ψηφίσει με μετοχές που δεν δικαιούνται ώστε να προκαλέσει σύγχυση. Είναι σοβαρό θέμα, αποτελεί παράβαση νομοθεσίας. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει, το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider