Ελλάδα
31-03-2021 | 08:34

Κ. Σκρέκας: Ξεκινούν τον Ιούνιο τα έργα υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ

Κ. Σκρέκας: Ξεκινούν τον Ιούνιο τα έργα υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στόχος είναι να ξεκινήσουν τον Ιούνιο τα έργα υπογειοποίησης του εναέριων γραμμών μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος είτε για πυρκαγιά το καλοκαίρι, είτε για βλάβες τον χειμώνα λόγω των χιονοπτώσεων. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι έως τον Απρίλιο θα είναι έτοιμη η μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ προτεραιοποίησης των περιοχών που χρήζουν υπογειοποίησης. 

Πρόσθεσε ότι η αρχή θα γίνει από το Τατόι, καθώς αποτελεί τον βασικότερο «πνεύμονα» του Λεκανοπεδίου. Όπως συμπλήρωσε, υπογειοποιήσεις θα γίνουν σε εθνικά κλίμακα, εντασσόμενες στα έργα που ο ΔΕΔΔΗΕ εκτελεί σε ετήσια βάση, καθώς στη χώρα μας το υπόγειο τμήμα του δικτύου διανομής αγγίζει μόλις το 10%, τη στιγμή που στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης φτάνει το 50%. 

Ο υπουργός επισήμανε πως τα επόμενα χρόνια θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις 3 δισ. ευρώ στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα σε αυτά εντάσσονται και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, ξεκινώντας από τις Δυτικές Κυκλάδες.

Αναφερόμενος στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε πως σχεδόν το 30% των επιχορηγήσεων του «πράσινου πυλώνα», ο οποίος αθροίζει περί τα 5,2 δισ. ευρώ, αφορά τη δημόσια δαπάνη για την υλοποίηση προγραμμάτων «θωράκισης» κατοικιών. Επίσης, άλλο 10% αφορά τη δημόσια δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, μέσω των οποίων θα μπορέσουν να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. 

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλοίων κατά τον ελλιμενισμό τους, καθώς και καλύτερη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με τη διαχείριση των αποβλήτων που προκαλούνται από τις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Παράλληλα, προγραμματίζονται περισσότερα από 1800 σημεία υδροληψίας σε όλη την Ελλάδα, για την παρακολούθηση των υδάτων.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις ορισμένων τοπικών κοινωνιών, σχετικά με την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων για νέα έργα ΑΠΕ, ο υπουργός επισήμανε πως με δεδομένη την ανάγκη για απεξάρτηση του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει το κενό να αναπληρωθεί από το αιολικό και ηλιακό δυναμικό (όπως και τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές).

Από την άλλη πλευρά, επισήμανε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς, σημειώνοντας ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ αποτελεί το πλαίσιο ώστε αυτές οι επενδύσεις να γίνονται με σχέδιο και μέτρο.  

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.