Cushman & Wakefield: Ποιοι τομείς ακινήτων θα είναι οι κερδισμένοι το 2021

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Cushman & Wakefield: Ποιοι τομείς ακινήτων θα είναι οι κερδισμένοι το 2021
Η Cushman & Wakefield προβλέπει ότι οι αγορές της εφοδιαστικής αλυσίδας, της κατοικίας και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επωφεληθούν σημαντικά από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που έφερε η πανδημία.

Οι αγορές της εφοδιαστικής αλυσίδας, της κατοικίας και οι σχετικές με τις αγορές φαρμάκων αναμένεται να είναι οι κερδισμένοι της αγοράς ακινήτων το 2021. Οι εναλλακτικοί τομείς της αγοράς θα κυριαρχήσουν στην επενδυτική ατζέντα της ΕΜΕΑ (αγορές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής) φέτος, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αρνητικοί στην ανάληψη κινδύνου εστιάζοντας στις κύριες αγορές με καλύτερες προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέχρι να μειωθεί το οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Αυτά τα συμπεράσματα, μεταξύ άλλων, αποτελούν μέρος του «The Signal Report: Investor’s Quarterly Guide του 2021», της κορυφαίας εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η Cushman & Wakefield προβλέπει ότι οι αγορές της εφοδιαστικής αλυσίδας, της κατοικίας και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επωφεληθούν σημαντικά από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που έφερε η πανδημία, με την αλλαγή των τρόπων εργασίας, διαβίωσης και αγορών να συνεχίζουν να διαταράσσουν την καθημερινότητα. Ομοίως, άλλα εναλλακτικά είδη ακινήτων όπως τα data centers και η self storage αγορά αναμένεται να συνεχίσουν μια πορεία ισχυρής ανάπτυξης φέτος.

Η ανακατασκευή ακινήτων είναι επίσης ένας σημαντικός τομέας ευκαιριών, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών ακινήτων μικτών χρήσεων και συγκεκριμένων τομέων, όπως οι χώροι logistics εντός των πόλεων για την υποστήριξη click and collect και οι περιοχές τεχνολογικών υποδομών.

Ειδικότερα, ο David Hutchings, Επικεφαλής Επενδυτικής Στρατηγικής, EMEA Capital Markets στην Cushman & Wakefield, δήλωσε: «Η επενδυτική δραστηριότητα σε όλες τις αγορές της Ευρώπης Μέσης Ανατολής και Αφρικής στηρίζεται στενά στην ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη και στη χαλάρωση των περιορισμών Covid-19, οι οποίοι συνεχίζουν να υπαγορεύουν την κινητικότητα και την απόδοση των επενδυτών συγκεκριμένων τομέων. Η Ασία και η Βόρεια Αμερική θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αλλά η ευρωπαϊκή ανάπτυξη αναμένεται επίσης να επιταχυνθεί αργότερα μέσα στο έτος. Παρ 'όλα αυτά, εν μέσω συνεχιζόμενων διαρθρωτικών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε γραφεία και καταστήματα, θα είναι η αγορά logistics και οι εναλλακτικές επενδύσεις  όπως η ενοικίαση κατοικιών, οι επιστήμες υγείας και ζωής που θα διατηρήσουν τον τίτλο τους ως οι κερδισμένοι της πανδημίας φέτος. 

Γραφεία και καταστήματα λιανικής

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, η δραστηριότητα στους χώρους γραφείων και λιανικών πωλήσεων αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο 2021 μόλις αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και οι περιορισμοί Covid-19 μειωθούν. Τα ακίνητα σε αυτούς τους τομείς θα επηρεαστούν από την ποιότητα της τοποθεσίας και   παρασύροντας τη ζήτηση των χρηστών και τελικά τις τιμές.

Η περιοχή της ΕΜΕΑ αναμένεται να διατηρήσει το χαμηλότερο ποσοστό κενότητας γραφείων καθ’ 'όλη τη διάρκεια του 2021, με μέτρια και σταθερή αύξηση να φτάνει μόλις το 10% έως το 4ο τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω των δεσμεύσεων μακροχρόνιων συμβολαίων και της μικρής δραστηριότητας νέων αναπτύξεων.  Τα ποσοστά κενών θέσεων στη Βόρεια Αμερική,  APAC & Greater China, αναμένεται να φθάσουν μεταξύ 15-20% έως το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ο David Hutchings δήλωσε: «Τα γραφεία και τα καταστήματα λιανικής δεν πρέπει να παραβλέπονται, ειδικά καθώς οι υπάλληλοι γραφείου επιστρέφουν στο χώρο εργασίας και οι αγορές καταστημάτων ανοίγουν ξανά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.  Η πανδημία έφερε αναμφίβολα την ποιότητα της τοποθεσίας στο προσκήνιο και αυτός ο παράγοντας θα είναι κρίσιμος για την ικανοποίηση της ζήτησης των χρηστών. Οι επενδυτές πιστεύουμε θα στραφούν σε μια πιο ολιστική προσέγγιση και να διερευνήσουν τις δυνατότητες μικτής χρήσης, βοηθώντας και πάλι στη δημιουργία ενός προορισμού. "

Σχήμα 1: Ποσοστό κενών θέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο

insider



Πότε έρχεται η ανάκαμψη

Σύμφωνα με την C&W, Ενώ η ανάκαμψη των επενδύσεων σε ακίνητα αναμένεται να είναι πιο άμεση  μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, η ανάκαμψη των χρηστών θα είναι πιο μακρά. Τα νέα lockdown στα τέλη του 2020, η αργή  δομικά προσαρμογή στην αγορά εργασίας και γενικά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ), μείωσαν τον ρυθμό της ανάκαμψης των χρηστών στο εγγύς μέλλον, με αναμενόμενες απώλειες 1,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την περιοχή το 2021. Επομένως, η δραστηριότητα δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ακόμα και τότε, η ανάκαμψη στη Δυτική Ευρώπη θα είναι πιο σταδιακή από ό, τι σε άλλες παγκόσμιες αγορές. Η ανάλυση του αντίκτυπου του COVID-19 στα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές αγορές είναι από τις πιο αργές στην ανάκαμψη. Σε μια παγκόσμια κατάταξη των 20 μεγαλύτερων οικονομιών, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία θα πρέπει να αναμένουν τους μεγαλύτερους χρόνους ανάκαμψης, από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 για το Ηνωμένο Βασίλειο έως το τέταρτο τρίμηνο του 2023 για την Ισπανία. Αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από την ηπειρωτική Κίνα, την Ταιβάν και την Αυστραλία στην κορυφή της κατάταξης, των οποίων το ΑΕΠ ξεπέρασε τα επίπεδα πριν από το COVID στα μέσα του 2020.

Η ζήτηση των ευρωπαίων επενδυτών εξακολουθεί να εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό σε βασικές αγορές, αλλά η ταχεία πρόβλεψη της οικονομικής ανάκαμψης σε χώρες όπως η Πολωνία θα ενθαρρύνει περισσότερο τους επενδυτές να μετατοπίσουν την εστίασή τους και σε νέες αγορές.

Σχήμα 2: Ανάκαμψη των μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών

insider

 

Η παγκόσμια τάση για το 2021

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη φαίνεται άνισος, και θα οδηγηθεί από τους επενδυτές καθώς τα χαμηλά επιτόκια, η άφθονη ρευστότητα και η έλλειψη εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών οδηγούν τη ζήτηση. Αυτό διαφέρει σε περιφερειακό επίπεδο καθώς οι συνθήκες είναι σταθερά πιο θετικές στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ακολουθούμενες από τη Βόρεια Αμερική, ενώ η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική και οι αναδυόμενες αγορές γενικά υστερούν. Ωστόσο, όλες οι περιοχές αναμένεται να τελειώσουν το 2021 με ισχυρή δυναμική.

Ο David Hutchings, Επικεφαλής Επενδυτικής Στρατηγικής, EMEA Capital Markets στην Cushman & Wakefield καταλήγει στο συμπέρασμα: «Όπως και το 2020, οι παγκόσμιες οικονομίες και οι αγορές μίσθωσης και επενδύσεων σε ακίνητα θα ακολουθήσουν τις εξελίξεις της πανδημίας, η οποία επηρεάζει σαφώς διαφορετικά κάθε αγορά. Οι επενδυτές πρέπει να κοιτάξουν πέρα ​​από τον τρέχοντα βραχυπρόθεσμο κύκλο για να λάβουν τις καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις, με γνώμονα τις διαρθρωτικές αλλαγές λόγω του  ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Βραχυπρόθεσμα, η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα  αρχίσουμε να βλέπουμε πραγματική δυναμική σε όλες τις αγορές, χωρίς να αποκλείεται   ενισχυμένη οικονομική ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο του έτους.  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider