Εξήντα μεγάλες τράπεζες έχουν επενδύσει $3,8 δισ. στα ορυκτά καύσιμα από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξήντα μεγάλες τράπεζες έχουν επενδύσει $3,8 δισ. στα ορυκτά καύσιμα από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Οι τρεις τράπεζες που χορήγησαν την περισσότερη χρηματοδότηση το 2020, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν η JPMorgan Chase με $51,3 δισ., η Citi με $48,4 δισ. και η Bank of America με $42,1 δισ.

Μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να χρηματοδοτούν εταιρείες ορυκτών καυσίμων με ποσά έως και τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από μια ομάδα οργανισμών για το κλίμα και με τίτλο «Banking on Climate Chaos 2021», διαπίστωσε ότι 60 από τις μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο έχουν αθροιστικά διοχετεύσει 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια στα ορυκτά καύσιμα από το 2016 έως το 2020, δηλαδή την πενταετία μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

«Αυτή η έκθεση είναι ένα ταρακούνημα για τις τράπεζες που πιστεύουν ότι οι ασαφείς στόχοι για μηδενικές εκπομπές αερίου είναι αρκετοί για να σταματήσουν την κλιματική κρίση», σημειώνει ο Lorne Stockman, ανώτερος ερευνητής της Oil Change International, ενός από τους οργανισμούς που συντάσσουν την έκθεση. «Το μέλλον μας πηγαίνει εκεί όπου ρέουν τα χρήματα και το 2020 αυτές οι τράπεζες έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια για να μας εγκλωβίσουν σε περισσότερο κλιματικό χάος»

Σε ετήσια βάση, η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων συρρικνώθηκε 9% το 2020. Αλλά η έκθεση το αποδίδει αυτό στους περιορισμούς στη ζήτηση που σχετίζονται με τον covid.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης πως «η χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων... από τις 60 μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες ήταν υψηλότερη το 2020 από ό,τι ήταν το 2016», το πρώτο πλήρες έτος που ίσχυε η συμφωνία του Παρισιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία το 2017. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανένταξε τη χώρα στη συμφωνία την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Οι τρεις τράπεζες που χορήγησαν την περισσότερη χρηματοδότηση το 2020, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν η JPMorgan Chase με $51,3 δισ., η Citi με $48,4 δισ. και η Bank of America με $42,1 δισ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider