ΔΑΠΕΕΠ: Πρόβλεψη του κρατικού φορέα για 20% ενίσχυση φέτος της διείσδυσης ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΑΠΕΕΠ: Πρόβλεψη του κρατικού φορέα για 20% ενίσχυση φέτος της διείσδυσης ΑΠΕ
Σε ποσοστά ρεκόρ εκτιμά ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) ότι θα κινηθεί φέτος η ένταξη νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Σε ποσοστά ρεκόρ εκτιμά ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) ότι θα κινηθεί φέτος η ένταξη νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Έτσι, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος φορέας για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, μέσα στο 2021 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έργα συνολικής ισχύος 1.601 MW (Μεγαβάτ), αυξάνοντας έτσι κατά πάνω από 20% το χαρτοφυλάκιο των εγχώριων μονάδων που καλύπτουν μέρος της ζήτησης σε ρεύμα χωρίς την παραμικρή εκπομπή ρύπων.

Η πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ περιλαμβάνει στο Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ αποτυπώνει την εκτίμηση του φορέα για ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση φέτος της «πράσινης στροφής» του εγχώριου ενεργειακού μίγματος. Είναι ενδεικτικό ότι ο Διαχειριστής εκτιμά πως τα νέα έργα που θα ενταχθούν φέτος στο σύστημα θα είναι 1,5 φορές περισσότερα από το 2020, όταν συνδέθηκαν στο δίκτυο καινούριες μονάδες συνολικής ισχύος 999 MW.

Κυριαρχία των φωτοβολταϊκών

Ως συνέπεια, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, έως τον Δεκέμβριο του 2021 η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγική ισχύς θα αγγίζει πλέον τα 9,07 GW (Γιγαβάτ) στο διασυνδεδεμένο σύστημα, από 7,47 GW (μαζί με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες) που λειτουργούσαν έως τον περασμένο Δεκέμβριο. Ένα νούμερο που δείχνει πως η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά να πετύχει τους στόχους που θέτει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο προβλέπει πως το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς «πράσινων» μονάδων θα αγγίζει τα 18,9 GW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την εκτίμηση του Διαχειριστή, το 2021 θα είναι η πρώτη χρονιά που τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κυριαρχήσουν στις καινούριες «πράσινες» μονάδες οι οποίες θα συνδεθούν στο δίκτυο. Έτσι, προβλέπεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς των νέων φωτοβολταϊκών θα αγγίξει τα 932 MW, έναντι 640 MW καινούριων αιολικών. Πάρα πολύ χαμηλότερα θα κινηθούν οι υπόλοιπες τεχνολογίες, καθώς αναμένεται να συνδεθούν επίσης 10 MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, 15 MW μονάδων βιομάζας και 2 MW έργω συμπαραγωγής θερμότητας – ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλεονασματικός ο ΕΛΑΠΕ στο τέλος του έτους

Σκοπός του Μηνιαίου Δελτίου είναι η αποτύπωση της λογιστικής εικόνας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών για την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή τους. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΑΠΕ βρέθηκε εντός του 2020 να «τρέχει» με ολοένα μεγαλύτερο σωρευτικό έλλειμμα, που έφτασε μέχρι τα 337 εκατ. ευρώ, με το ΥΠΕΝ να λαμβάνει μέτρα τον Νοέμβριο για την εξυγίανσή του.

Σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, αν και ο Ειδικός Λογαριασμός «έκλεισε» το 2020 με έλλειμμα 264 εκατ., τα μέτρα θα οδηγήσουν στον ισοσκελισμό του έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2021 αναμένεται έστω και οριακά να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο, εμφανίζοντας πλεόνασμα 11 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider