Επιχειρήσεις
19-03-2021 | 10:15

Frigoglass: Πτώση 34,9% στις πωλήσεις του 2020, εξαιτίας της πανδημίας

Newsroom
Μοιράσου το
Frigoglass: Πτώση 34,9% στις πωλήσεις του 2020, εξαιτίας της πανδημίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μείωση πωλήσεων κατά 34,9% εμφάνισε ο όμιλος της Frigoglass το 2020, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τις χαμηλότερες επενδύσεις των πελατών σε επαγγελματικά ψυγεία λόγω των περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19, των αρνητικών επιπτώσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την ισχυρή συγκριτική βάση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκαν κατά 40,1% λόγω των ενεργειών που υλοποιήθηκαν στις αρχές της κρίσης για τη μείωση των σταθερών δαπανών.

Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: «Το 2020 ήταν μία χρονιά που παρουσίασε πρωτόγνωρες προκλήσεις για την εταιρεία, τους συναδέλφους και τις κοινότητες. Είμαι ευγνώμων για την ευελιξία με την οποία ανταποκρίθηκε η οργάνωσή μας στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον και την αφοσίωση που επέδειξε στην εξυπηρέτηση των πελατών μας. Είμαι επίσης ευγνώμων στους πελάτες και στους προμηθευτές μας για τη συνεχή υποστήριξή τους σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η βελτίωση των τάσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο είναι ενθαρρυντική. Παρά την τρέχουσα περιορισμένη ορατότητα και την ανανέωση των περιοριστικών μέτρων, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις επενδύσεις των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών το 2021». 

insider

 

Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου επηρεάστηκαν σημαντικά από τις μειωμένες επενδύσεις των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία λόγω της πανδημίας COVID-19. Οι παραγγελίες μειώθηκαν σημαντικά μετά την επιβράδυνση της κατανάλωσης ποτών και αναψυκτικών λόγω του κλεισίματος των σημείων πώλησης στα κανάλια άμεσης κατανάλωσης και των περιορισμών μετακίνησης σε πολλές από τις αγορές μας. Ενώ οι τάσεις βελτιώθηκαν το τρίτο τρίμηνο λόγω της επαναλειτουργίας των σημείων πώλησης, η αβεβαιότητα της αγοράς εντάθηκε το τέταρτο τρίμηνο μετά την ανανέωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μείωση των πωλήσεων οφείλεται επίσης στην ισχυρή συγκριτική βάση λόγω μιας εξαιρετικά μεγάλης παραγγελίας από βασικό πελάτη στον κλάδο της Επαγγελματικής Ψύξης κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη η διαδοχική ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών στη Νιγηρία, ο οποίος έφτασε το επίπεδο του περασμένου έτους, αν και δεν μετατράπηκε σε αύξηση πωλήσεων λόγω της υποτίμησης του Νάιρα Νιγηρίας, και παρά τις αυξήσεις τιμών που πραγματοποιήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 34,9%, στα €63,5 εκατ., λόγω της μείωσης των πωλήσεων και στους δύο κλάδους.

Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 31,2%, στα €6,5 εκατ. στο τρίμηνο, με το περιθώριο EBITDA να βελτιώνεται κατά 50 μονάδες βάσης σε 10,3%. Η βελτίωση του περιθωρίου αντανακλά τις τρέχουσες πρωτοβουλίες μας για τη δημιουργία ενός λιτού και ευέλικτου λειτουργικού μοντέλου. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε €1,9 εκατ., μειωμένα κατά 30,3% σε σχέση με πέρυσι, επηρεασμένα θετικά από τις μειωμένες αποσβέσεις μετά από αυστηρό έλεγχο των επενδύσεων σε όλη τη διάρκεια του έτους, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που λάβαμε για την προστασία των ταμειακών διαθέσιμων. Το ΕΒΙΤ επιβαρύνθηκε από πρόσθετες μη ταμειακές δαπάνες απομείωσης ύψους €0,5 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο. Οι επιπτώσεις της κρίσης προκάλεσαν την ανάγκη ελέγχου για πιθανές απομειώσεις παγίων στοιχείων. Ο έλεγχος αυτός είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου του 2020 με δαπάνες απομείωσης σχετιζόμενες με τη δραστηριότητα της επαγγελματικής ψύξης στη Νότια Αφρική. Το EBIT του τέταρτου τριμήνου του 2019 επηρεάστηκε από δαπάνες απομείωσης ύψους €1,1 εκατ. που σχετίζονταν με την απόδοση της δραστηριότητάς μας στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης στην Ινδονησία.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός ανήλθε σε €255,6 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με €235 εκατ. το προηγούμενο έτος. Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει κυρίως τις υψηλότερες πληρωμές τόκων μετά την έκδοση των ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ύψους €260 εκατ. με λήξη το 2025 και τα έξοδα που σχετίζονται με την έκδοση των ομολόγων. Τον Δεκέμβριο του 2020 καταγράψαμε αύξηση ταμειακών διαθεσίμων, στα €70,2 εκατ., σε σύγκριση με €54,2 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2019. Μαζί με τις διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές, διατηρήσαμε μια σχετικά υψηλή ρευστότητα ενόψει της παρατεταμένης αβεβαιότητας, με επαρκές υπόλοιπο ταμειακών διαθέσιμων ώστε να καλύψουμε τις βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές και κεφαλαίου κίνησης ανάγκες.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα της Frigoglass. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.