Πρωτιά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα τον Φεβρουάριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωτιά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα τον Φεβρουάριο

Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύφθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας κατανάλωσης ρεύματος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), το μερίδιο των ΑΠΕ άγγιξε το 29% τον περασμένο μήνα στους όγκους συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Μάλιστα, αν μετρηθεί και το ποσοστό της υδροηλεκτρικής παραγωγής (18%), τότε προκύπτει πως τον Φεβρουάριο το 47% της ζήτησης καλύφθηκε από «καύσιμα» με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στη δεύτερη θέση τον Φεβρουάριο βρέθηκε η ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων φυσικού αερίου, η οποία έφτασε το 24%. Ακολούθησαν οι εισαγωγές με 18%, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκαν οι λιγνιτικές μονάδες, που συμμετείχαν με 11%. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να διασφαλισθεί ενεργειακή επάρκεια κατά την περίοδο της κακοκαιρίας «Μήδεια», καθώς η εκτεταμένη χρήση τους συνέβαλε καθοριστικά στο να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση σε ρεύμα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε παρόμοια επίπεδα (28%) είχε διαμορφωθεί η συμμετοχή των ΑΠΕ και τον Ιανουάριο. Τότε, ωστόσο, ήταν πολύ υψηλότερη η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου (38%), ενώ αντίθετα πολύ χαμηλότερο ήταν το μερίδιο των υδροηλεκτρικών σταθμών (13%). Μικρότερη ήταν επίσης η συμμετοχή των εισαγωγών (10%), ενώ το ποσοστό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής είχε διαμορφωθεί σε παρόμοια επίπεδα (12%) με τον Φεβρουάριο.

Μείωση της κατανάλωσης

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά την αυξημένη κατανάλωση κατά την κακοκαιρία, η ζήτηση ρεύματος τον Φεβρουάριο κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του Ιανουαρίου. Έτσι, ο προηγούμενος μήνας «έκλεισε» με κατανάλωση 4,411 Γιγαβατώρες (GWh), από 5,109 GWh τον Ιανουάριο του 2021. Μειωμένο ήταν επίσης το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, με την τιμή στην Αγορά Επόμενης ημέρας να διαμορφώνεται στα 50,36 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 52,52 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ένα μήνα νωρίτερα.

Τέλος, τον Φεβρουάριο μειώθηκε το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς υποχώρησε στο 65,80%, από 67,15% τον προηγούμενο μήνα. Όπως είναι φυσικό, κερδισμένοι από την υποχώρηση ήταν οι εναλλακτικοί πάροχοι, το ποσοστό των οποίων αθροιστικά αυξήθηκε στο 34,20%, συγκριτικά με 32,85% τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider