Υπερκάλυψη κατά σχεδόν 4 φορές στο ομόλογο της ΔΕΗ - Στο 3,87% - 4,12% το επιτόκιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερκάλυψη κατά σχεδόν 4 φορές στο ομόλογο της ΔΕΗ - Στο 3,87% - 4,12% το επιτόκιο
Τα αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί χθες στο 4% με 4,25% και πλέον έχει υποχωρήσει στο 4% με μια διαφορά +-12,5 ήτοι στο 3,875% με 4,125%

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται ήδη από εχθές στην ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ, με την οποία η τελευταία σκοπεύει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ.

Όπως έγραψε ήδη από την Τετάρτη το insider.gr υπήρξε υπερκάλυψη κατά σχεδόν τρεις φορές καθώς οι προσφορές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Τα αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί χθες στο 4% με 4,25% και πλέον έχει φτάσει στο 4% με μια διαφορά +-12,5 ήτοι στο 3,875% με 4,125%. Με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών θα διαμορφωθεί και το τελικό επιτόκιο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου με στόχους βιωσιμότητας (Sustainability Linked Bond, SLB) από ελληνική εταιρεία, με τη ΔΕΗ να έχει θέσει ως «ρήτρα αειφορίας» τη μείωση κατά 40% των ποσοτήτων CO2 που εκπέμπει το ηλεκτροπαραγωγικό της χαρτοφυλάκιο έως το τέλος του 2022, συγκριτικά με το 2019. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται «πέναλτι» 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο.

Η στρατηγική της ΔΕΗ, για να ικανοποιήσει τη «ρήτρα αειφορίας», βασίζεται στο εμπροσθοβαρές σχέδιο απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση του μεριδίου της στις ΑΠΕ. Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, μάλιστα, το «σβήσιμο των λιγνιτικών φουγάρων» θα επιταχυνθεί έναντι των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς η «Μεγαλόπολη 3» πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας εντός του επόμενου τριμήνου, αντί για το τέλος του 2022 όπως σχεδιαζόταν αρχικά.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, το σχέδιο του Ομίλου είναι, μέσω της θυγατρικής του ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να έχει θέσει σε λειτουργία έως το 2023 μονάδες ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος περίπου 1.300 Μεγαβάτ (MW). Ο στόχος αυτός «μεταφράζεται» σε 8πλασιασμό του «πράσινου» χαρτοφυλακίου του, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή διαθέτει 150 Μεγαβάτ (MW) μονάδων σε λειτουργία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider