Πώς «ξετυλίχθηκε» η μετοχική μετάβαση της Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Ελλάκτωρ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «ξετυλίχθηκε» η μετοχική μετάβαση της Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Ελλάκτωρ
Η αποσαφήνιση μιας μεγάλης μετοχικής διεργασίας που σχετίζεται με την αποχώρηση, ίσως και συνολική (δηλαδή το 28%), των Ολλανδών της Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Η αποσαφήνιση μιας μεγάλης μετοχικής διεργασίας που σχετίζεται με την αποχώρηση, ίσως και συνολική (δηλαδή το 28%), των Ολλανδών της Reggeborgh από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Λογικά, πρέπει να είναι θέμα χρόνου για να επιβεβαιωθούν (συνολικά ή εν μέρει) οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χτες με έντονο τρόπο για την μεταβίβαση του πακέτου των Ολλανδών στην Μαριάννα Λάτση, στον Γ. Περιστέρη, ενδεχομένως, κατά κάποιες φήμες, και σε τρίτο πρόσωπο.

Άλλωστε, μόλις προ ολίγου η Reggeborgh Invest ανακοίνωσε «ότι μετά από μία επιτυχημένη και προσοδοφόρα επενδυτική παρουσία στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την εταιρεία. Η Reggeborgh Invest θα προχωρήσει στις σχετικές, λεπτομερείς ενημερώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που σήμερα ανέρχεται σε 28,181%. Η Reggeborgh Invest θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις λοιπές επενδύσεις της στην Ελλάδα γιατί πιστεύει βαθύτατα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας»

Προφανώς, η παρουσία του υψηλόβαθμου στελέχους του ολλανδικού ομίλου, Χένρι Χόλτερμαν, στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες σχετίζονταν με το «κλείσιμο» αυτής τη υπόθεσης, δηλαδή την πώληση του πακέτου της Reggeborgh στο family office της κ. Λάτση και στον κ. Περιστέρη, που φαίνεται να ισχυροποιεί περαιτέρω την έτσι κι αλλιώς ηγετική του θέση στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ήδη ελέγχει περί το 16%). Σταδιακά λοιπόν, αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός της Ολλανδικής Reggeborgh Invest στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι, βάσει φημών και πληροφοριών, η κ. Λάτση εμφανίζονταν να αποκτά μετοχικό μερίδιο μεταξύ 7% και 10%, αλλά όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν προσεχώς, αν δηλαδή περιοριστεί σε τέτοιο ποσοστό ή αγοράσει μεγαλύτερο. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπρόεδρος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο παλιός τραπεζίτης, Απόστολος Ταμβακάκης, που εδώ και χρόνια μετέχει στο Δ.Σ. της κατασκευαστικής και είναι παραδοσιακός φίλος της κ. Λάτση.

Οι Ολλανδοί, υπενθυμίζεται ότι εισήλθαν το 2018 στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με μερίδιο κάτω του 10% (του κ. Κάμπα, ενώ σταδιακά είχε ξεκινήσει η αποχώρηση του York Capital) πριν σταδιακά τριπλασιάσουν το ποσοστό τους. Μένει βέβαια να φανεί και σε τι τιμές θα γίνουν οι μεταβιβάσεις, ώστε να αποκαλυφθούν οι νέες μετοχικές ισορροπίες αλλά και το τυχόν… premium. Πάντως, χρηματιστηριακές πηγές σημειώνουν ότι η έξοδος τους από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να σημαίνει και υπεραξίες δεκάδων εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι βάσει της συμμετοχής των Ολλανδών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η χρηματιστηριακή αξία του πακέτου τους έφτανε τα 290 εκατ. ευρώ (πάνω από 31 εκατ. μετοχές).

Πλέον, η Reggeborgh έχει τη δυνατότητα να εστιάσει στη συμμετοχή της στην Ελλάκτωρ, έχοντας αποχωρήσει με κέρδη από την επενδυτική της θέση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δίχως οι δύο εταιρείες να ανησυχούν πλέον για νομικές κινήσεις από τον ανταγωνισμό. Οι Ολλανδοί ελέγχουν επισήμως 14,1% στην Ελλάκτωρ, έχουν option για αγορά του ποσοστού 12,5% του κ. Λ. Μπόμπολα, και από το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2020 έως και τώρα, όχι μόνο ασχολήθηκαν ενεργά με την Ελλάκτωρ, αλλά έφτασαν να ελέγχουν διοικητικά την εισηγμένη και να τοποθετήσουν ανθρώπους της επιλογής τους στα διοικητικά συμβούλια.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται λογικά και να ανακοινωθεί το ύψος της αύξησης κεφαλαίου που θα προτείνει η νέα διοίκηση στην Ελλάκτωρ, έπειτα από τον οικονομικό έλεγχο που διενεργεί.

Διαβάστε επίσης:

Νέες συμμαχίες και μετοχικές ισορροπίες στις κατασκευές - Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Λάτση και οι Ολλανδοί - Τι γίνεται σε Μυτιληναίο, ΑΒΑΞ, Intrakat

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider