Τρ. Πειραιώς: Στον «Ηρακλή» η τιτλοποίηση Vega – Τιτλοποιήσεις 31,3 δισ. στην α' φάση του HAPS

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Στον «Ηρακλή» η τιτλοποίηση Vega – Τιτλοποιήσεις 31,3 δισ. στην α' φάση του HAPS
Εντός του Φεβρουαρίου 2021 κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών η δεύτερη αίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».

Την επίσημη ανακοίνωση για την ένταξη και της τιτλοποίησης Vega της Τράπεζας Πειραιώς στο Ελληνικό Asset Protection Scheme «Ηρακλής», έκανε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντός του Φεβρουαρίου 2021 κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών η δεύτερη αίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής».

Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της Τράπεζας Πειραιώς με την κωδική ονομασία «VEGA», συνολικής λογιστικής αξίας 4,9 δισ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας , αξίας 1,4 δισ. ευρώ.

Με την αίτηση αυτή, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν συνολικά στο πρόγραμμα «Ηρακλής» με τιτλοποιήσεις ύψους 31,3 δισ. ευρώ για παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 11,84 δισ. ευρώ.

Για την υποβολή της αίτησης της Τράπεζας Πειραιώς και την επικείμενη ανακοίνωση, έγραφε το insider.gr, αναφέροντας ότι ενδεχομένως μέχρι την Παρασκευή 5/3, το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στις Βρυξέλλες το επίσημο αίτημα για την δεκαοκτάμηνη παράταση του «Ηρακλή».

Στόχος είναι η έγκριση από την Κομισιόν να ληφθεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, προκειμένου ο «Ηρακλής 2» να ενεργοποιηθεί στις 11/4, αναλαμβάνοντας την εκκαθάριση επιπλέον 32 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και μειώνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια νούμερα και κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, έως τα τέλη του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Στην Intrum το «Vega» της Τράπεζας Πειραιώς

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider