Alpha Bank: Ανοίγει τον δρόμο για τις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών με ομόλογο Tier 2, 500 εκατ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Ανοίγει τον δρόμο για τις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών με ομόλογο Tier 2, 500 εκατ. ευρώ
Το Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή NPEs στην Ελλάδα και η 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη βελτιώνοντας δραστικά την ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας.

Στην αγορά για την έκδοση ομολόγου Tier 2, βγήκε η Alpha Bank, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το project Galaxy.
H Alpha Bank ανοίγει τον γύρο άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες από τις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων, όπως είχε γράψει το insider.gr, προαναγγέλλοντας την έκδοση της Alpha Bank και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η έκδοση, ύψους περί τα 500 εκατ. ευρώ, θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της Alpha Bank, αλλά και θα διαφοροποιήσει τη σύνθεσή τους, όπως είναι ο κανόνας σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, βελτιώνοντας την κεφαλαιακή απόδοση για τους μετόχους της Alpha Bank.

Η έκδοση στηρίζεται από ένα πολύ ισχυρό syndicate επενδυτικών τραπεζών (JP Morgan, Goldman Sachs, Citi, Nomura και Barclays ως Joint Lead Managers) δείγμα του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών για την Alpha Bank, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy.

Το Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή NPEs στην Ελλάδα και η 2η μεγαλύτερη στην Ευρώπη βελτιώνοντας δραστικά την ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας.

Ενδεικτική της θετικής υποδοχής της συμφωνίας είναι η υπεραπόδοση της τιμής της μετοχής από την περασμένη Δευτέρα, αλλά και το πρόσφατο report της Axia Ventures με συντηρητική (κατά το report) τιμή στόχο τα 2,4 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank, όπως και των άλλων τραπεζών που θα ακολουθήσουν, κινείται στο πλαίσιο του «χτισίματος» κεφαλαιακών μαξιλαριών, ακολουθώντας την οδηγία MREL (Minimum Required Eligible Liabilities) που θέσπισε το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board) μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – 2010. Αυτή προβλέπει την υποχρέωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, - στο πλαίσιο της πρόληψης και όχι της κάλυψης κεφαλαιακών κενών όπως συνέβαινε μέχρι και το 2015 για τις ελληνικές τράπεζες -, δηλαδή στην υποχρέωση των τραπεζών να σχηματίσουν προληπτικό κεφάλαιο για την προστασία των καταθετών σε περίπτωση εξυγίανσης. Ειδικότερα, οι τράπεζες θα πρέπει να πληρούν ανά πάσα στιγμή μία ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) με την έκδοση επαρκών χρηματοοικονομικών μέσων (π.χ. ομόλογα Tier II, AT1 κ.ά.), τα οποία θα μπορούν να διαγραφούν ή και να απομειωθούν προς απορρόφηση ζημιών ή/και να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider