Εαρινή επέλαση τραπεζικών μεταρρυθμίσεων, ανοίγει ο Μάρτιος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εαρινή επέλαση τραπεζικών μεταρρυθμίσεων, ανοίγει ο Μάρτιος
Πιθανότατα εντός της εβδομάδας, η υποβολή αιτήματος στην Κομισιόν για τον «Ηρακλή 2», καθώς και η ψήφιση στη Βουλή του νέου νόμου για το ΤΧΣ. Από σήμερα σε ισχύ η πρώτη φάση του νέου πτωχευτικού νόμου, στην τελική ευθεία η «Γέφυρα 2». Προετοιμάζονται η δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ψηφιακή ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εαρινή επέλαση τραπεζικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εισαγάγουν τις ελληνικές τράπεζες σε νέα εποχή, φέρνει ο Μάρτιος.

Έχοντας στο επίκεντρο την τελική «εξόντωση» των κόκκινων δανείων, με στόχο τράπεζες καθαρές και ικανές:

α) να «αρδεύσουν» με ρευστότητα την Οικονομία, αξιοποιώντας και τον «ποταμό» των αναμενόμενων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, και

β) να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια,

οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις – κάποιες εντός των επομένων κιόλας ημερών - θα μεταμορφώσουν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέχρι τα τέλη του 2022. Κίνηση αιχμής και πρώτο απτό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων αυτών θα είναι η αλλαγή σελίδας για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει, στα μέσα του μήνα, το πλάνο της για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά και νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 7 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί ο Μάρτιος έχουν ως εξής:

«Ηρακλής 2»: Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ενδεχομένως μέχρι την Παρασκευή 5/3, το Υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στις Βρυξέλλες το επίσημο αίτημα για την δεκαοκτάμηνη παράταση του «Ηρακλή». Στόχος είναι η έγκριση από την Κομισιόν να ληφθεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, προκειμένου ο «Ηρακλής 2» να ενεργοποιηθεί στις 11/4, αναλαμβάνοντας την εκκαθάριση επιπλέον 32 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και μειώνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια νούμερα και κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, έως τα τέλη του 2022.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει υποβάλει στο ΥΠΟΙΚ την αίτηση και για τα δύο εναπομείναντα SPVs της τιτλοποίησης Vega (η τιτλοποίηση είναι συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ) που θα μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή 1» και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Για τον «Ηρακλή 2» οι τράπεζες προετοιμάζουν ήδη τις αιτήσεις τους.

Νόμος ΤΧΣ: Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα αυτή, πρόκειται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή η αναθεώρηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρόκειται για κομβική μεταρρύθμιση, η οποία δίνει την ελευθερία στο ΤΧΣ να παρεμβαίνει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και καθιστά, ως αναγκαία προϋπόθεση, εφικτή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, όπως έγραψε το insider.gr, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του αναθεωρημένου νόμου.

Μεταρρυθμίσεις για την θωράκιση του τραπεζικού συστήματος: Πέραν του νέου πτωχευτικού νόμου ο οποίος τίθεται σήμερα σε ισχύ για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να μην στρεσαριστεί από την λήξη των μορατόριουμ πληρωμών (στην τελική φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για την οριστικοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα 2»), αλλά και από την μείωση των κόκκινων δανείων.

Σχεδιασμός τραπεζικών μεταρρυθμίσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας: Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στην ψηφιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και της κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα:

α) Δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων (Central Credit Registry): Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα που θα παρέχει στοιχεία (ανωνυμοποιημένα) για τις οφειλές των πελατών των τραπεζών και ειδικότερα για τη θέση κινδύνου κάθε πελάτη έναντι του τραπεζικού συστήματος. Θα παρέχονται επίσης στοιχεία και για το ιστορικό των εξασφαλίσεων (μέσω Κεντρικού Μητρώου Εξασφαλίσεων). Η μεταρρύθμιση αυτή θα συμβάλλει αφενός στην παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας στις τιτλοποιήσεις NPLs που θα μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή», αυξάνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αφετέρου, θα ενισχύσει την δυναμική της πιστωτικής επέκτασης, δίνοντας τελικά στους πολίτες ευχερέστερη χρηματοδότηση και με χαμηλότερο κόστος.

β) Ψηφιακή ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να εξοπλιστεί με νέα εργαλεία και δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις ευθύνες της για την εποπτεία νέων μορφών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των κρυπτονομισμάτων. Η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς βρίσκεται πολύ ψηλά στην κυβερνητική μεταρρυθμιστική ατζέντα και αυτό έχει ήδη φανεί από τον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση που έχει ψηφιστεί. Το ΥΠΟΙΚ προχωρεί τώρα στην ενίσχυση και θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα εξετάσει μέτρα για την αναβάθμιση του ρόλου και των ευθυνών των ορκωτών ελεγκτών, ενώ μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να ρυθμίσει και το θέμα του Συνεγγυητικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider