Σε ξύλινες ανεμογεννήτριες επενδύει η Vestas

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ξύλινες ανεμογεννήτριες επενδύει η Vestas
Η κίνηση του μεγαλύτερου κατασκευαστή ανεμογεννητριών στον κόσμο θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για την απομάκρυνση υλικών υψηλής περιεκτικότητας σε ορυκτά καύσιμα υλικών.

Η Vestas, η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως στην παραγωγή ανεμογεννητριών δοκιμάζει μια πιο πράσινη προσέγγιση στα υλικά κατασκευής αιολικών στροβίλων αγοράζοντας μερίδιο μειοψηφίας σε μια σουηδική startup, την Modvion AB.

Η κίνηση του μεγαλύτερου κατασκευαστή ανεμογεννητριών στον κόσμο θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για την απομάκρυνση υλικών υψηλής περιεκτικότητας σε ορυκτά καύσιμα υλικών όπως ο χάλυβας από τη διαδικασία παραγωγής.

Το Modvion AB στοχεύει στην ανεμογεννητριών από σύνθετο ξύλο από πολλαπλά στρώματα πάχους 3 έως 4 χιλιοστομέτρων από ερυθρελάτη. Η κατασκευή στη συνέχεια καλύπτεται με αδιάβροχη επίστρωση.

Η εταιρεία είπε ότι το προϊόν είναι τουλάχιστον εξίσου ισχυρό με εκείνα που κατασκευάζονται από συμβατικά υλικά και ότι θα πρέπει να είναι εξίσου φθηνό μόλις αυξηθεί η παραγωγή.

Η σουηδική startup έχει συγκεντρώσει περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές συμπεριλαμβανομένης της Vestas, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Otto Lundman. Στα άμεσα σχέδιά της είναι να συγκεντρώσει ένα μεγαλύτερο ποσό (περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση του πρώτου μεγάλου εργοστασίου της εταιρείας που θα μπορεί να παράγει περίπου 200 μονάδες ετησίως έως το 2023.

Η εταιρεία ανέπτυξε τον πρώτο ξύλινο πύργο του τον Απρίλιο σε ένα νησί έξω από το Γκέτεμποργκ. Το πρώτο εμπορικό μοντέλο θα εγκατασταθεί έως το 2022.

Η επένδυση από τη Vestas είναι αρκετά μικρή, αλλά ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι σημαντικός. Η εταιρεία στοχεύει να είναι ανθρακικά ουδέτερη έως το 2030 και η μετάβαση από χάλυβα σε ξύλο θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση και των δύο αυτών στόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider