Η MIG, η Γ.Σ. για Vivartia και στο… «βάθος» η ακτοπλοϊκή Attica Group

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η MIG, η Γ.Σ. για Vivartia και στο… «βάθος» η ακτοπλοϊκή Attica Group

Ως ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται από ανθρώπους της αγοράς, αλλά και των ίδιων των εμπλεκόμενων εταιρειών, αυτή η εβδομάδα καθώς έχει ορισθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της MIG ώστε να κλείσει και επισήμως το deal πώλησης της Vivartia στο αμερικανικό fund CVC.

Την ερχόμενη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η έκτακτη Γενική Συνέλευση της MIG και από ανθρώπους της αγοράς η έγκριση της συναλλαγής θεωρείται δεδομένη. Με την πώληση της Vivartia επί της ουσίας «γυρίζει η σελίδα» για την μεγάλη εταιρεία τροφίμων, αλλά και κλείνει ένα κεφάλαιο για την ίδια τη MIG. Η οποία, προφανώς με το τίμημα που θα εισπράξει από την πώληση της θυγατρικής θα αποπληρώσει δάνεια προς την Πειραιώς (ή έστω ένα σημαντικό μέρος εξ αυτών και ένα άλλο κομμάτι μπορεί να αποπληρωθεί προσεχώς).

Ως εκ τούτου, από αυτή τη συναλλαγή bonus θα λάβει και η Τράπεζας Πειραιώς, καθώς μόλις το deal και η συναλλαγή εγκριθούν, χορηγήσεις συνολικού ύψους περίπου 425 εκατ. ευρώ που έχει δώσει η τράπεζα στη Vivartia, και τα οποία σήμερα θεωρούνται μη εξυπηρετούμενες, θα επιστρέψουν στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων δανείων.

Από κει και πέρα βέβαια, στην αγορά ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για μια άλλη θυγατρική της MIG, της ακτοπλοϊκής Attica Group, που ως γνωστόν αποτελεί «φιλέτο» λόγω της ισχυρής της θέσης στις γραμμές του Αιγαίου, αλλά και στην Αδριατική. Βέβαια, στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν αυτού τους είδους τα… σενάρια, θεωρούν ότι ακόμα δεν είναι της παρούσης μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή η πώληση της Attica Group, αν και κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί υποψήφιοι αγοραστές.

Θεωρητικά, οι επιλογές της MIG θα μπορούσαν να είναι η πώληση της Attica Group – Blue Star, οπότε και επί της ουσίας θα σταματούσαν οι δραστηριότητες της holding, ή να κρατήσει την ακτοπλοϊκή και να την ενισχύσει και με κάποια άλλη εταιρία, αν και αυτά τα σενάρια, ή όποιο άλλο προκύψει, θα εξεταστούν προσεχώς.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι τελευταία έχει ξεκινήσει ένας γύρος «θαλάσσιας αντιπαράθεσης» ανάμεσα στην Attica Group, αλλά και την ΑΝΕΚ, με τον Ναπολιτάνικο όμιλο Grimaldi (Minoan) για τον έλεγχο τόσο των γραμμών στην Αδριατική, όσο όμως και στο Αιγαίο ή και το Ιόνιο, με φόντο το «φιλέτο» της Κρήτης ή και τα ελληνικά λιμάνια.

Να υπενθυμίσουμε, βάσει ανακοίνωσης της MIG για τα μεγέθη 9μήνου, ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις της Attica Group ανήλθαν σε ευρώ 113,6 εκατ. κατά το γ' τρίμηνο 2020 και ευρώ 230,6 εκατ. για την περίοδο 01.01.2020-30.09.2020 έναντι ευρώ 163,0 εκατ. και ευρώ 327 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2019, ήτοι σημείωσαν μείωση σε ποσοστό 30% και 29% αντίστοιχα.

Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 36,9 εκατ. κατά το γ' τρίμηνο 2020 και ευρώ 38,8 εκατ. για την περίοδο 01.01.2020-30.09.2020 έναντι ευρώ 57,5 εκατ. και ευρώ 73 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2019.

Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων και Τόκων (EBIT) ανήλθαν σε ευρώ 24,5 εκατ. κατά το γ' τρίμηνο 2020 και ευρώ 3,3 εκατ. για την περίοδο 01.01.2020-30.09.2020 έναντι ευρώ 46,2 εκατ. και ευρώ 41,4 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2019.

Για το σύνολο του έτους 2020, η διοίκηση της ATTICA Group εκτιμούσε συνολικά μείωση του κύκλου εργασιών του ομίλου σε ένα εκτιμώμενο εύρος από 30% έως 40% σε σχέση με τη χρήση 2019 (οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 405,4 εκατ. ευρώ το 2019). Κατά το γ' τρίμηνο του 2020, στο πλαίσιο των ενεργειών της διοίκησης του ομίλου ATTICA για ενίσχυση της ρευστότητας, αυξήθηκε ο μακροπρόθεσμος δανεισμός κατά ευρώ 20 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ATTICA κάνει χρήση των μέτρων στήριξης που ανακοινώνει η πολιτεία για τις πληττόμενες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider