Ελλάδα
18-02-2021 | 09:00

Ενστάσεις της Μυτιληναίος για τα μέτρα της ΡΑΕ στην Αγορά Εξισορρόπησης

Ενστάσεις της Μυτιληναίος για τα μέτρα της ΡΑΕ στην Αγορά Εξισορρόπησης

Οι αντιδιαμετρικές απόψεις των ηλεκτροπαραγωγών, των μη καθετοποιημένων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και των βιομηχανικών καταναλωτών, σχετικά με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Αγορά Εξισορρόπησης, αποτυπώθηκαν χθες στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, και στο πάνελ με θέμα τα βήματα ωρίμανσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Έτσι κατά την τοποθέτησή του, ο Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας (Protergia) της Μυτιληναίος, επισήμανε πως οι παρεμβάσεις ήταν βιαστικές και ελήφθησαν υπό πίεση, ενώ επηρέασαν την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς, την οποία προωθεί το Target Model. Επισήμανε πως, αλλάζοντας συνεχώς τους κανόνες, αυτό που θα καταφέρει η ΡΑΕ είναι να αποθαρρύνει τους επενδυτές. 

Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, οι τιμές που διαμορφώθηκαν στην Αγορά Εξισορρόπησης τον Δεκέμβριο ήταν απόρροια της δεδομένης συγκυρίας, και όχι των στρατηγικών που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες. Κι αυτό γιατί το επίπεδο των τιμών διαμορφώθηκε στη βάση της έλλειψης επαρκούς χαρτοφυλακίου εξισορρόπησης, καθώς βρίσκονταν σε συντήρηση αρκετές μονάδες παραγωγής που μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες ευελιξίας. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος με την ελληνική, και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές εξισορρόπησης καταγράφηκαν υψηλές τιμές. 

Ο Γενικός Διευθυντής της  Protergia αντέκρουσε την άποψη ότι το κόστος εξισορρόπησης είναι υψηλό στη χώρα μας, αφού όπου ανέφερε κινείται σε παρόμοια επίπεδα με την ιταλική και ιρλανδική αγορά, που έχουν την ίδια αρχιτεκτονική. Μάλιστα, επισήμανε χαρακτηριστικά πως το κόστος στην Ιρλανδία κυμαίνεται στα 12 ευρώ/MWh, παραπλήσιο με τα 10 ευρώ/MWh της ελληνικής αγοράς. Αντίθετα, φαινόμενα που χρήζουν διερεύνησης παρατηρούνται στην εγχώρια Αγοράς Επόμενης Ημέρας, τα οποία με δεδομένο τον κεντρικό ρόλο που κατέχει αυτή στο Target Model, επηρεάζουν τη λειτουργία της εγχώριας Αγοράς Εξισορρόπησης. 

Στον αντίποδα ο Αντώνιος Κοντολέων, Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), απέδωσε τα υψηλά κόστη στην Αγορά Εξισορρόπησης στις στρατηγικές «παικτών» της αγοράς, αναφερόμενος σε πρακτικές τεχνηέντως υψηλών προσφορών στην Προημερήσια Αγορά. Σχολίασε δε ότι υπάρχει εναρμονισμένη προσπάθεια καθετοποιημένων παικτών με σκοπό να αυξήσουν τα τιμολόγια σε Υψηλή και Μέση Τάση. 

Όπως είπε, θεωρεί δικαιολογημένη την παρέμβαση της ΡΑΕ αλλά ανεπαρκή, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν θεραπεύουν πλήρως την κατάσταση. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να μετακυλίεται το κόστος στην ενεργοβόρο βιομηχανία.

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.