BNP Paribas: Τα δεδομένα από μια ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,1 δισ. ευρώ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BNP Paribas: Τα δεδομένα από μια ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,1 δισ. ευρώ

Το έδαφος αρχίζει να προετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου, επιδιώκοντας να αντλήσει μέχρι και 1,1 δισ. ευρώ όπως σημειώνει σε έκθεσή του ο γαλλικός οίκος BNP Paribas, που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα πίσω από μια τέτοια εξέλιξη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εργάζεται για την αλλαγή του νόμου που διέπει το ΤΧΣ, η οποία θα επέτρεπε στο Ταμείο να συμμετάσχει στην ΑΜΚ με δικούς του πόρους και κεφάλαια, καλύπτοντας έως το 61% οποιασδήποτε προσφοράς (περίπου 670 εκατ. ευρώ στην περίπτωση ΑΜΚ 1,1 δισ. ευρώ). Το υπόλοιπο θα καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου η διαδικασία να είναι σύμφωνη με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Φυσικά, όπως αναφέρει η BNP Paribas, το ΤΧΣ είναι πρόθυμο να μειώσει το ποσοστό του, ακόμη και κάτω από το 30% εάν το επιτρέψει η ζήτηση της αγοράς.

Ωστόσο, η άντληση των 1,1 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς δε θα επιλύσει όλα τα ζητήματά της, αλλά θα της επιτρέψει να επιστρέψει σε μια πορεία ομαλοποίησης και ενδεχομένως κάλυψης του χαμένους εδάφους σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κλάδο.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψη μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου τέτοιου μεγέθους, τον αντίκτυπο ορισμένων από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο γ' τρίμηνο και των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega (συνολική επίδραση 210 μ.β. και για τις δύο τιτλοποιήσεις) pro forma, o δείκτης NPE της τράπεζας θα πρέπει να φτάσει το 38%, ο προειδοποιητικός δείκτης Texas (αποτυπώνει τα επερχόμενα προβλήματα μιας τράπεζας) στο 122% από 150% στο γ' τρίμηνο του 2020, ο δείκτης CET1 στο 14%, με ένα MDA buffer στις 238 μονάδες βάσης.

insider

Φυσικά, όπως επισημαίνει η BNP Paribas, η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει να υστερεί ως προς την ποιότητα των assets σε σύγκριση με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, αλλά από την άλλη θα είχε υψηλότερο capital buffer που θα της επιτρέψει να φτάσει τον δείκτη NPEs στο 22,5%. Αυτό θα μπορούσε να φέρει την τράπεζα σε παρόμοια θέση με την Alpha Bank σήμερα.

Τι θα μπορούσε να πάει λάθος:

  • Έλλειψη ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές για την αύξηση κεφαλαίου
  • Αύξηση κεφαλαίου χαμηλότερη από 1,1 δισ. ευρώ
  • Μειωμένη διάθεση από μεριάς επενδυτών για τα ελληνικά NPLs λόγω της πανδημίας
  • Αύξηση των NPLs μετά την άρση των μορατόριων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider