Τι «παίζει» με τις μετοχές των ΕΛΠΕ, Motor Oil – Οι τιμές πετρελαίου και η συγκυρία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «παίζει» με τις μετοχές των ΕΛΠΕ, Motor Oil – Οι τιμές πετρελαίου και η συγκυρία

Η επάνοδος του πετρελαίου σε υψηλά 13 μηνών, τάση που δείχνει να έχει συνέχεια, έχει ωθήσει υψηλότερα τις μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, με τα εγχώρια διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων και Motor Oil να είναι μεταξύ αυτών που ενισχύονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μάλιστα, οι μετοχές προ ολίγου ενισχύονταν σε ποσοστό σχεδόν 4% στο χρηματιστήριο της Αθήνας, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν εξ αυτών που πιέστηκαν την περασμένη χρονιά αλλά και κατά την πρόσφατη πτώση από τα υψηλά Ιανουαρίου 2021.

Οι προσδοκίες των αναλυτών αλλά και του OPEC περί σταδιακής επιστροφής σε μια (νέου είδους) κανονικότητα, οι εκτιμήσεις κάποιων ειδικών για άνοδο του μπρεντ στα επίπεδα άνω των 65 δολαρίων/βαρέλι στον απόηχο της αισιοδοξίας για επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, η προώθηση των εμβολιασμών, το νέο σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μέσω ενός ισχυρού πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τις πετρελαϊκές.

Βέβαια, ανάμεσα σε αυτά, ρόλο παίζουν και άλλες παράμετροι, όπως ότι βασικοί παραγωγοί έχουν μειώσει την προσφορά, η πορεία του δολαρίου (ιδίως όταν το αμερικανικό νόμισμα εμφανίζεται αδύναμο), εντάσεις στην περιοχή του Κόλπου κ.λπ.

Σε τούτη τη συγκυρία πάντως, με την τιμή των συμβολαίων του αργού πετρελαίου να έχουν ενισχυθεί, η τάση βοηθάει και τις μετοχές ομίλων όπως τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματά πιέστηκαν κατά τη διάρκεια του 2020, εμφανίζοντας σημαντική υστέρηση εσόδων καθώς η κατανάλωση λόγω πανδημίας υποχώρησε σημαντικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider