Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ανεβάζουν σε υψηλό 13 μηνών το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ανεβάζουν σε υψηλό 13 μηνών το πετρέλαιο

Στο υψηλότερο επίπεδο των 13 τελευταίων μηνών κινείται το πετρέλαιο την Δευτέρα το πρωί καθώς "ανεβαίνει το θερμόμετρο" στη Μέση Ανατολή ενώ οι ελπίδες για ανάκαμψη στη ζήτηση ενισχύουν επίσης τον "μαύρο χρυσό". Η πρόοδος στις διαδικασίες του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και η προσδοκία για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δημιουργούν θετικό κλίμα στην αγορά, κάτι το οποίο διαφάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 5%.

Οι φόβοι για νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνονται καθώς οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των Χούθι και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων συνεχίζονται στην Υεμένη. Κατά το τελευταίο 24ωρο, οι αντάρτες ενέτειναν τις επιθέσεις τους για να καταλάβουν την πόλη Μαρίμπ, το τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά της χώρας και δεκάδες μαχητές τους σκοτώθηκαν σύμφωνα με φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε ανοδικό ράλι το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον Kazuhiko Saito, αναλυτή στην Fujitomi Co. "Το ράλι όμως πυροδοτήθηκε και από τις ελπίδες για σταδιακή χαλάρωση των lockdown και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της ζήτησης καυσίμων", πρόσθεσε .

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο ΟΠΕΚ διατηρεί το πλαφόν στην παραγωγή.

"Με το φθηνό χρήμα στην αγορά εν μέσω νομισματικής χαλάρωσης παγκοσμίως, την ταχεία διάθεση του εμβολίου και την περιορισμένη προσφορά από τον ΟΠΕΚ + και τις ΗΠΑ, οι τιμές του αργού πετρελαίου ενδέχεται να φτάσουν τα 70 δολάρια το βαρέλι", δήλωσε ο Yoshida.

Τη Δευτέρα το πρωί (11:12 ώρα Ελλάδος) το αργό καταγράφει άνοδο κατά 1,70% στα 60,48 δολάρια και το μπρεντ κατά 1,22% στα 63,19 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider