ΥΠΕΝ: Κίνητρα για μείωση μέσω ΑΠΕ του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων και ευάλωτων νοικοκυριών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Κίνητρα για μείωση μέσω ΑΠΕ του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων και ευάλωτων νοικοκυριών

Σε «όχημα» μείωσης του κόστους ρεύματος των ενεργοβόρων επιχειρήσεων φιλοδοξεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μετατραπούν οι ΑΠΕ, γεγονός που παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα να ελαττωθεί και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εγχώριας παραγωγής. Παράλληλα, σκοπός του ΥΠΕΝ είναι το χαμηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής μέσω ΑΠΕ να αξιοποιηθεί και για την κάλυψη των αναγκών ευάλωτων νοικοκυριών σε ρεύμα με μικρές επιβαρύνσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός των διμερών συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και βιομηχανικών καταναλωτών ή προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να δοθούν κίνητρα για να ξεκινήσει και στη χώρα μας η σύναψη διμερών συμβολαίων, η οποία είναι ήδη αρκετά διαδεδομένη σε αγορές του εξωτερικού, ώστε τόσο οι επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις ρεύματος όσο και τα ευάλωτα νοικοκυριά να μπορούν να χρησιμοποιήσουν φθηνή και 100% «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο, προωθώντας τη σύναψη διμερών συμβολαίων, τα κίνητρα αυτά θα επιτρέψουν σε αρκετούς παραγωγούς ΑΠΕ να βρουν διέξοδο για την εμπορική αξιοποίηση των «ώριμων» αδειοδοτικά έργων του χαρτοφυλακίου τους. Κι αυτό γιατί ο έως σήμερα αποκλειστικός τρόπος δραστηριοποίησης των ΑΠΕ στη χώρα μας, δηλαδή η υπαγωγή σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να καλύψει ένα μέρος μόνο των πρότζεκτ που έχουν στα σκαριά στη χώρα μας επενδυτές του κλάδου.

Ανάλογη διέξοδο, αυτή τη φορά με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αναμένεται να δώσουν τα κίνητρα σύναψης PPA και στις επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με το ΥΠΕΝ, σε αυτή την κατηγορία δεν εντάσσονται μόνο οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας, αλλά και επιχειρήσεις από τον κλάδο του τουρισμού ή της εστίασης, για τις οποίες η οικονομική επιβάρυνση για το ρεύμα υπερβαίνει το 20% του λειτουργικού τους κόστους. Επομένως, στόχος είναι όλες αυτές οι κατηγορίες εταιρειών να είναι από τους πρώτους ωφελούμενους των κινήτρων.

Στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών, οι ΑΠΕ θα δώσουν τη δυνατότητα να μειωθεί το κόστος του ρεύματος με το οποίο ηλεκτροδοτούνται. Επομένως, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Από το ΥΠΕΝ διαμηνύεται ότι τα κίνητρα επιτάχυνσης των PPA θα είναι διαφανή και αντικειμενικά. Αν και ακόμη δεν υπάρχει εικόνα αναφορικά με τη μορφή που θα έχουν, το υπουργείο διαβεβαιώνει πως έχει γίνει ήδη αρκετή προεργασία, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να υποβληθεί στην Κομισιόν – αφού, καθώς θα πρόκειται για ένα είδος κρατικών ενισχύσεων, θα πρέπει να λάβει την έγκριση των Βρυξελλών. Μάλιστα, εκτιμά πως το πρώτο PPA μπορεί να συναφθεί έως το τέλος του έτους, ώστε ο μηχανισμός αυτός να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider