Ρεκόρ επενδύσεων στα υπεράκτια αιολικά στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεκόρ επενδύσεων στα υπεράκτια αιολικά στην Ευρώπη

Ρεκόρ επενδύσεων κατέγραψαν τη χρονιά που μας πέρασε τα υπεράκτια αιολικά στην Ευρώπη προσελκύοντας πάνω από 26 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 31,7 δισεκατομμύρια δολάρια) ποσό ρεκόρ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της WindEurope.

Ο οργανισμός που εδρεύει στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσουν συνολικά 7,1 gigawatts (GW) υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας, με έργα που πρόκειται να αναπτυχθούν και να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια.

Πέρυσι, εγκαταστάθηκαν 2,9 GW υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας, καταγράφοντας πτώση 20% σε σύγκριση με το 2019, αλλά ο όγκος αυτός περιγράφεται ως «ευθυγραμμισμένος» με τις προ-Covid 19 προβλέψεις της WindEurope.

Η υπεράκτια αιολική ικανότητα της Ευρώπης ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 25 GW, με το 42% να βρίσκεται στα νερά του Ηνωμένου Βασιλείου. Μακροπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει σε 300 GW υπεράκτιου αιολικού δυναμικού.

Ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, δήλωσε ότι οι αριθμοί αυτοί αποτελούν «τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια»

Ο Dickson συνέχισε να προσθέτει ότι τα στοιχεία της εγκατάστασης για το 2020 - έτος κατά το οποίο πολλές εταιρείες του κλάδου αντιμετώπισαν διαταραχές λόγω της πανδημίας - έδειξαν την ανθεκτικότητα του υπεράκτιου αιολικού τομέα.

«Τα υπάρχοντα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ευρώπης συνέχισαν να λειτουργούν και χτίσαμε και νέα αιολικά», επισημαίνει.
Η Ευρώπη διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, δημιουργήθηκε σε νερά κοντά στο δανικό νησί Lolland και τέθηκε σε λειτουργία το 1991.

Μελλοντικά, σχεδιάζονται μεγάλα έργα στα ευρωπαϊκά ύδατα και περιλαμβάνουν το Dog Farm Wind Farm, το οποίο θα έχει συνολική χωρητικότητα 3,6 GW και το East Anglia Hub με χωρητικότητα 3,1 GW στην Αγγλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider