«Μουδιασμένη» η αγορά την πρώτη μέρα των νέων μέτρων – Οι μεγάλοι «χαμένοι»

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μουδιασμένη» η αγορά την πρώτη μέρα των νέων μέτρων – Οι μεγάλοι «χαμένοι»

«Υποτονική και δύσκολη» χαρακτήρισαν οι έμποροι την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Από χθες, τα εμπορικά καταστήματα στις τρεις μητροπολιτικές περιοχές λειτουργούν μόνο με click away, με τους καταναλωτές και τους εμπόρους να προσαρμόζονται για ακόμη μία εβδομάδα σε νέα δεδομένα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης μιλώντας στο insider.gr, σημείωσε ότι τα μηνύματα της πρώτης μέρας δεν ήταν θετικά όσον αφορά την κίνηση στην αγορά, ενώ επεσήμανε ότι πλέον με τη λειτουργία των καταστημάτων να αλλάζει ανά εβδομάδα δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη σχετικά με τον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που είχαν θέσει οι έμποροι μία εβδομάδα μετά την έναρξη των εκπτώσεων και μόλις είχε ανοίξει η αγορά ήταν να επιτευχθεί το 50% του περσινού τζίρου, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Στους «χαμένους» της πρώτης μέρας, όπως άλλωστε και τον Δεκέμβριο που η αγορά λειτούργησε αποκλειστικά με click away, ήταν οι κλάδοι της ένδυσης και της υπόδησης. Άλλωστε για αυτόν ακριβώς τον λόγο είχε εφαρμοστεί την προηγούμενη εβδομάδα η μέθοδος click inside για τα καταστήματα με ρούχα και παπούτσια καθώς οι καταναλωτές προτιμούν να δοκιμάζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα προτού ψωνίσουν.

Οι έμποροι ωστόσο ανησυχούν για την επιβολή ολικού lockdown με νέο λουκέτο στα καταστήματα, ένα ενδεχόμενο το οποίο τις τελευταίες μέρες με βάση τις δηλώσεις των λοιμωξιολόγων δεν φαίνεται απίθανο. Σε μία τέτοια περίπτωση, ένας στους δύο εμπόρους της Αθήνας δηλώνει ότι η επιχείρησή του δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά την επόμενη μέρα.

Όσον αφορά στα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «όσο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα φυσιολογικό πλαίσιο η αγορά, η ανακοίνωση διαρκώς και περισσότερων μέτρων θα είναι αναγκαία. Προτείνουμε, τα μέτρα στήριξης να εστιάσουν και να προσανατολιστούν περισσότερο στα «επιχειρηματικά νοικοκυριά» που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας».

«Κατανοούμε πλήρως ότι τα οικονομικά μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεν είναι ούτε ανεξάντλητα, ούτε απεριόριστα. Όμως, πολύ «φοβάμαι», ότι τον 6ο και τον 7ο κύκλο επιστρεπτέας, θα πρέπει να ακολουθήσει και ο 8ος και ο 9ος καθώς οι μεταλλάξεις της πανδημίας, αλλά και οι αργοί σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο εμβολιασμοί, δεν δικαιολογούν παρά πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία» επισημαίνει ο κ. Κορκίδης.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα σημάνει για εμπόριο και εστίαση ένα νέο lockdown

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider