Διεθνή
27-01-2021 | 11:49

Το Brexit βάζει «τέλος» στις πωλήσεις αλκοόλ από την Amazon στη Βόρεια Ιρλανδία

Newsroom
Μοιράσου το
Το Brexit βάζει «τέλος» στις πωλήσεις αλκοόλ από την Amazon στη Βόρεια Ιρλανδία

Τις πωλήσεις κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών αναγκάστηκε να σταματήσει στη Βόρεια Ιρλανδία η Amazon και ετοιμάζεται να βγάλει ‘εκτός λίστας’ περισσότερα προϊόντα λόγω των νέων τελωνειακών κανόνων του Brexit, όπως μετέδωσε αργά χθες το δίκτυο ITV.

Η εταιρία διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων ανησυχεί ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα πρέπει τώρα να καταβάλλεται εις διπλούν στις αποστολές οινοπνεύματος που γίνονται από τη βρετανική νήσο προς τη Βόρεια Ιρλανδία δια μέσου της Ιρλανδικής Θάλασσας, σύμφωνα με το ITV.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, ζητώντας πλέον έγγραφα και τελωνειακές δηλώσεις από τις επιχειρήσεις που εισάγουν και εξάγουν προϊόντα από και προς το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Προκειμένου να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, συνήφθη μια ξεχωριστή συμφωνία που προβλέπει ένα ρυθμιστικό σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των συσκευασιών συνεχίζουν να μεταφέρονται χωρίς προβλήματα και ότι δεν υπάρχει λόγος οι επιχειρήσεις να μην στέλνουν προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία. «Αυτά τα προϊόντα δεν θα φορολογηθούν δύο φορές και θα εκδώσουμε νέες κατευθυντήριες γραμμές, διευκρινίζοντας το θέμα για να διασφαλίσουμε ότι έχουν αντιμετωπιστεί τα όποια εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.