Οι θέσεις της Reggeborgh για την Ελλάκτωρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι θέσεις της Reggeborgh για την Ελλάκτωρ
Κοιτάζοντας στο μέλλον, οι Ολλανδοί σχεδιάζουν εξορθολογισμό του ισολογισμού και δημιουργία χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Μια «απάντηση» τόσο για το προφίλ της, τη φιλοσοφία της ως επενδυτή-μετόχου, κυρίως όμως και για το πώς «βλέπει» την κατάσταση στην Ελλάκτωρ, αποτελεί μια επίσημη παρουσίαση των Ολλανδών της Reggeborgh ενόψει και της Γ.Σ. την ερχόμενη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου.

Κατά την Reggeborgh, (με συνολικά assets άνω των 10 δισ ευρώ) την ολλανδική ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων -οικογενειακή επιχείρηση, που ανήκει στην οικογένεια Wessels, η παρούσα κατάσταση στην Ελλάκτωρ συνοψίζεται ως εξής:

Η Ελλάκτωρ δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος ηγέτης της αγοράς, έχει χάσει βασικά έργα, χαρακτηρίζεται από υψηλή μόχλευση και έλλειψη ρευστότητας, υποβαθμίστηκε από τη Fitch και την S&P το 2020, έχασε εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, ενώ επικεντρώθηκε στην κάλυψη των κενών ρευστότητας αντί να αναπτύξει επιχειρήσεις με υψηλό ROE.

Τι ενέργειες προτείνουν οι Ολλανδοί:

Έχοντας ως στόχο, από κοινού με όλους τους μετόχους και άλλους ενδιαφερόμενους, να ξεκλειδώσουνε, όπως σημειώνουν, τις δυνατότητες της Ελλάκτωρ ζητούν την αντικατάσταση του τρέχοντος διοικητικού συμβουλίου, δηλώνουν την υποστήριξη της επερχόμενης ΑΜΚ υπό την προϋπόθεση της αλλαγής του συμβουλίου, ενώ δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν στη διεξαγωγή μελέτης για την ανάλυση της τρέχουσας οικονομικής / επιχειρηματικής κατάστασης, ενισχύοντας χρηματοδοτικά τον όμιλο και παρέχοντας τους απαιτούμενους πόρους διαχείρισης για να επικεντρωθεί στη δημιουργία αξιών αντί για μόνιμη διαχείριση κρίσεων. Σκοπός τους είναι η ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου από το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Κοιτάζοντας στο μέλλον, οι Ολλανδοί σχεδιάζουν εξορθολογισμό του ισολογισμού και δημιουργία χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καλούν τους μετόχους να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη του γκρουπ εν αναμονή και του επερχόμενου πακέτο NewGen. Σημαντικοί στόχοι για το μέλλον θεωρούνται, κατά τους Ολλανδούς, η επίτευξη εταιρικής διακυβέρνησης, συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων, η ανάκτηση εμπιστοσύνης, οικονομικής υγείας, και ανταγωνιστικότητας.

Οι Ολλανδοί παραθέτουν στοιχεία και για τα μεγέθη της Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα έσοδα στο 6μηνο έφτασαν τα 925 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 δισ ευρώ προ 2-3 ετών, τα EBITDA σε 41 εκατ. ευρώ από 205 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ ήταν αρνητικά τα καθαρά αποτελέσματα (ζημίες 160 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 41 εκατ. το 2017) και αυξημένο το καθαρό χρέος σε 1,1 δισ ευρώ (από 738 εκατ. ευρώ το 2017). Με το δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) να αυξάνεται από 3,6 το 2017 σε 27 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στη μετοχή του ομίλου, αυτή βρίσκονταν στα 2,02 ευρώ τον Ιούλιο του 2018, έπεσε κατά 52% στα 0,96 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και ανακοινώθηκε η συμφωνία της Reggeborgh με τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα για δικαίωμα (option) μελλοντικής αγοράς του ποσοστού του, ενώ όταν ανακοινώθηκε η πρόταση της Reggeborgh για αλλαγή διοίκησης, η πτώση έφτασε 30% καθώς η μετοχή είχε κινηθεί προς στα 1,37 ευρώ. Για λόγους σύγκρισης, από τον Ιούλιο 2018 μέχρι αρχές Δεκεμβρίου 2020, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε αυξηθεί κατά 50% και της ΑΒΑΞ κατά 40%.

Αναφορικά με την επενδυτική φιλοσοφία τους σε σχέση με την μετοχική τους παρουσία σε ομίλους: Η εταιρεία ακολουθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, ασχολείται ενεργά με έργα δημιουργίας αξίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής κεφαλαίων ανάπτυξης, αναχρηματοδότηση, εξαγορές και πρόσθετα, ενώ βασίζεται σε μια ισχυρή ομάδα τοπικής διαχείρισης Η στρατηγική της είναι να επενδύει σε μακροχρόνιες σχέσεις με εταιρείες με βιώσιμη, προβλέψιμη ταμειακή ροή και ισχυρή θέση στην αγορά λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την τοπική διαχείριση.

Διαβάστε επίσης:

  • Ελλάκτωρ: Η επιστολή Αν. Καλλιτσάντση προς τους μετόχους κατά Roggeborgh

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider