«Πικρό» καλοκαίρι για την εστίαση

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πικρό» καλοκαίρι για την εστίαση
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες του κλάδου λόγω της πτώσης του τζίρου το φετινό καλοκαίρι.

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της εστίασης που δέχεται τεράστιο πλήγμα το φετινό καλοκαίρι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πτώση του τζίρου σε εστιατόρια και ταβέρνες αγγίζει από την αρχή του καλοκαιριού το 60% ενώ συγκριτικά καλύτερη είναι η εικόνα σε καφετέριες και μπαρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για την πορεία του φετινού καλοκαιριού οδήγησε αρκετούς επιχειρηματίες του κλάδου στην απόφαση είτε να μην ανοίξουν καθόλου τα καταστήματά τους το φετινό καλοκαίρι είτε να ανοίξουν αργότερα «ποντάροντας» στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Η αύξηση των κρουσμάτων ωστόσο και η λήψη νέων μέτρων με τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αρχικά σε 15 περιοχές της χώρας και στη συνέχεια και στην Περιφέρεια Αττικής, δημιούργησε έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στους επιχειρηματίες του κλάδου.

«Προκαλείται μια αναστάτωση στον κλάδο και το πρόβλημα θα είναι τεράστιο κυρίως για τα μπαρ και τις καφετέριες που λειτουργούν έως αργά. Ιδιαίτερα για τα μπαρ σε τουριστικές περιοχές και δημοφιλή νησιά που συνήθως γεμίζουν μετά τις 11 είναι καταστροφικό» σημείωνε στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Τόνιζε παράλληλα την ανάγκη ότι τα νέα μέτρα προστασίας θα πρέπει να συνοδευτούν και από νέα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες περιοχές που ισχύει το περιορισμένο ωράριο.

Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον των επιχειρήσεών τους εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στις περιοχές στις οποίες από την Τρίτη κλείνουν τα μεσάνυχτα, με αρκετούς μάλιστα να επισημαίνουν ότι δημιουργούνται επιχειρήσεις «δύο ταχυτήτων».

«Περίπου 1.000 επιχειρήσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα» επεσήμανε στο insider.gr o Γιάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ένωσης εστιατόρων ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης.

«Στα περισσότερα μαγαζιά η μεγάλη κατανάλωση γίνεται μετά τις 11, δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα βγει νωρίτερα επειδή κλείνουμε στις 12. Περάσαμε 10 χρόνια με την οικονομική κρίση, μετά την περίοδο με τον αντικαπνιστικό νόμο και στη συνέχεια την πανδημία του κορονοϊού, πλέον οι αντοχές μας εξαντλούνται» υπογραμμίζει ο κ. Φιλοκώστας, προσθέτοντας ότι οι επιχειρηματίες της πόλης θα έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα και το οικονομικό πλήγμα από την ακύρωση της ΔΕΘ.

Από την πλευρά του το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης και Εστίασης Μυκόνου, με ανακοίνωσή του εκφράζει την «πλήρη απογοήτευσή και την καθολική εναντίωση» στην απόφαση για περιορισμό του ωραρίου στο νησί.

Προαναγγέλλουν μάλιστα ότι άμεσα θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη «για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης που παραδειγματικώς βάλλει κατά της αρχής της νομιμότητας και της ισονομίας»,όπως επισημαίνουν.

«Καμπανάκι» για λουκέτα και αναγκαστική στάση πληρωμών

Τον κίνδυνο για λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας το επόμενο τρίμηνο επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Υπολογίζει μάλιστα ότι τα λουκέτα θα φτάσουν συνολικά, σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων τις 50.000.

Επιπλέον, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα και εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης να πάνε σε αναγκαστική στάση πληρωμών, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε επίσης:

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες εστίασης στη Θεσσαλονίκη

Πώς θα λειτουργούν εστιατόρια και μπαρ μετά τα νέα μέτρα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider