Γυρίζουν την πλάτη στις εκπτώσεις οι καταναλωτές

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γυρίζουν την πλάτη στις εκπτώσεις οι καταναλωτές
Στελέχη του κλάδου σημειώνουν στο insider.gr ότι η εικόνα το πρώτο δεκαήμερο είναι απογοητευτική στις κεντρικές αγορές και σχετικά καλύτερη σε περιφερειακές.

Με υποτονική κίνηση στην αγορά και χαμηλό τζίρο ξεκίνησαν οι θερινές εκπτώσεις το φετινό καλοκαίρι καθώς οι καταναλωτές σε μεγάλο βαθμό εμφανίζονται συγκρατημένοι σε συνδυασμό και με τη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση.

Στελέχη του κλάδου σημειώνουν στο insider.gr ότι η εικόνα το πρώτο δεκαήμερο είναι απογοητευτική στις κεντρικές αγορές και σχετικά καλύτερη σε περιφερειακές.

Οι έμποροι ευελπιστούσαν ότι οι εκπτώσεις θα ήταν μία ευκαιρία για να τονώσουν τον τζίρο των καταστημάτων τους αλλά και να πουλήσουν τα εμπορεύματα που παρέμειναν αδιάθετα την περίοδο του lockdown. Σημείωναν ωστόσο ότι το κλίμα που εισέπρατταν από την αγορά και με βάση τη διάθεση που έδειχναν οι καταναλωτές όλο το προηγούμενο διάστημα δεν τους άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλη Κορκίδη, για τις αγορές της Αττικής, αναμένεται σημαντική μείωση του τζίρου στις θερινές εκπτώσεις του 2020. Χαρακτηριστικά ανέφερε μάλιστα ότι ο στόχος για φέτος είναι να «περιοριστεί το σοκ της μείωσης του τζίρου στο -12% και των απωλειών κερδών στο -39%».

«Ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που διενεργούνται οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, διαμορφώνεται μεσοσταθμικά τη τελευταία δεκαετία στα 6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας όμως, από έτος σε έτος σημαντικές αυξομειώσεις.

Ενδεικτικά, την προ κρίσης περίοδο και συγκεκριμένα το αντίστοιχο δίμηνο του 2009, ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων είχε ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν συγκριτικά 25% υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας που ακολούθησε. Από τότε οι ετήσιες απώλειες του θερινού εκπτωτικού τζίρου είναι σταθερά στα επίπεδα των μείον 2 δισ. ευρώ. Η χρονιά που διανύουμε, θα μας γυρίσει σίγουρα αρκετά χρόνια πίσω, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε πόσο» επεσήμανε ενδεικτικά σε δήλωσή του.

Υποτονική η κίνηση και το πρώτο Σαββατοκύριακο των εκπτώσεων

Μειωμένη ήταν η κίνηση και το πρώτο Σαββατοκύριακο των θερινών εκπτώσεων με τους καταναλωτές να επισκέπτονται μεν τα καταστήματα αλλά στην πλειονότητά τους να μην προχωρούν σε αγορές.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης περιγράφοντας στο insider.gr την κίνηση αναλυτικά στις περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας σημειώνει:

«Στην περιοχή της Ομόνοιας, ελάχιστη ήταν η κίνηση το Σάββατο και λίγο καλύτερα την Κυριακή ενώ στην Ερμού χαμηλή και τις δύο μέρες. Στο Κολωνάκι,το Σάββατο ήταν σχετικά καλά, μηδενική η κίνηση ωστόσο την Κυριακή. Αντίθετα στο Εμπορικό Τρίγωνο η κατάσταση ήταν δραματική και τις δύο ημέρες».

Καλύτερη εικόνα παρουσίασαν οι περιφερειακές αγορές της πρωτεύουσας. «Κινήθηκε μεν πτωτικά σε σχέση με πέρσι, ωστόσο συγκριτικά με τις άλλες περιοχές ήταν βελτιωμένη» τόνισε ο κ. Καφούνης.

Οι έμποροι πάντως σημειώνουν πως από την πρώτη κιόλας μέρα ξεκίνησαν με «γενναίες» προσφορές στα προϊόντα τους προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ενώ οι εκπτώσεις θα συνεχιστούν έως και τις 31 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης:

Στις θερινές εκπτώσεις «ελπίζει» η αγορά

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider