Πότε «κοκκινίζει» ένα δάνειο: Αλλαγή του κανόνα εξετάζει η ΕΕ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε «κοκκινίζει» ένα δάνειο: Αλλαγή του κανόνα εξετάζει η ΕΕ
Να επεκτείνει το διάστημα καθυστέρησης 90 ημερών που καταστά ένα δάνειο ληθιπρόθεσμο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αλλαγές στον τρόπο που υπολογίζονται τα κόκκινα δάνεια επεξεργάζονται οι εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης εν όψει της αποψινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι είναι υπό εξέταση η επιμήκυνση του διαστήματος που απαιτείται για να θεωρηθεί ένα δάνειο ληξιπρόθεσμο, το οποίο σήμερα ισούται με 90 ημέρες. Υπό συζήτηση είναι και ο ορισμός του forborne δανείου, δηλαδή του ρυθμισμένου δανείου που «ξανακοκκινίζει» μετά από 30 ημέρες καθυστέρηση.

Το ζήτημα αυτό είναι περισσότερο από καίριο στην τρέχουσα συγκυρία, όπου η πανδημία του κορονοϊού έχει ζωντανέψει ένα εφιαλτικό σενάριο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού συστήματος. Εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, οι προβλέψεις που θα κληθούν να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι δυσθεώρατες.

«Ο επαναπροσδιορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων θα δώσει μια ανάσα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές», εξηγεί η ίδια πηγή. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου το ποσοστό των NPEs ανέρχεται στο 40% περίπου, το βάρος είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, επισημαίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider