Tα 5 μεγάλα επιχειρηματικά deals του 2019

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Tα 5 μεγάλα επιχειρηματικά deals του 2019
Οι σημαντικότερες συμφωνίες και εξαγορές που άλλαξαν το επιχειρηματικό τοπίο.

Μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες και εξαγορές πραγματοποιήθηκαν και το 2019 στη χώρα μας.

Κάποιες από αυτές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να αλλάξουν τα δεδομένα σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η νέα εταιρεία που δημιουργείται, αποτελεί έναν πανίσχυρο παίκτη που αναδιαμορφώνει το τοπίο.

To deal ανάμεσα στην Public και τη Media Markt μέσα στο 2019, σηματοδοτεί ουσιαστικά τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και ειδών ψυχαγωγίας στην Ελλάδα και αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας, η οποία θα δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο. Με βάση το νέο σχήμα, σε αυτή συμμετέχει κατά 75% o Όμιλος Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και ιδιοκτήτης της Public και κατά 25% η MediaMarktSaturn, ιδιοκτήτρια της Media Markt.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η νέα εταιρεία θα διατηρήσει και τα δύο εμπορικά σήματα (Public και Media Markt), στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και το σύνολο των καταστημάτων, φυσικών αλλά και ηλεκτρονικών, αλλά και των εργαζομένων.

H συμφωνία ανακοινώθηκε το καλοκαίρι, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφαση που πήρε κατά τη συνεδρίαση της 5ης Νοεμβρίου 2019 έδωσε και τυπικά το πράσινο φως ενώ επίσημα η συνεργασία Public και Media Markt ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αλλάζει το τοπίο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες μετά την ολοκλήρωση μέσα στο 2019, της εξαγοράς των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα από τον Όμιλο Andromeda Seafood.

Ο ισχυρός όμιλος που δημιουργείται με την ολοκλήρωση του «project Nemo»,όπως ονομάστηκε, αναμένεται να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο και στη διεθνή αγορά, επιδιώκοντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον κλάδο υδατοκαλλιέργειας και να ανακόψει τον έντονο ανταγωνισμό από την Τουρκία.

Οι τελικές υπογραφές ήταν ουσιαστικά  ο επίλογος ενός πολύμηνου σίριαλ  καθώς οι  δύο κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, είχαν τεθεί σε καθεστώς διαχείρισης από τις τράπεζες.  Ο δρόμος για τη συμφωνία άνοιξε μετά το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ενέκρινε την εξαγορά των Νηρέα και Σελόντα από την Diorasis ως τον κατάλληλο αγοραστή των περιουσιακών στοιχείων υπό εκποίηση στο τέλος Οκτωβρίου. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς ανακοινώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου από τον όμιλο Andromeda Seafood.

Οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ και Optima του ομίλου Παντελιάδη ανακοίνωσαν τον Ιούνιο τη διεύρυνση της παραγωγικής τους συνεργασίας, αναφορικά με το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα.

Με τη συμφωνία, η Optima αγοράζει κτηριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου παραγωγής κίτρινου τυριού της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα. Παράλληλα, η Optima αναλαμβάνει την παραγωγή των κίτρινων τυριών (κασέρι και ημίσκληρο) για τη ΔΕΛΤΑ.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία δεν αφορά στον εξοπλισμό και την παραγωγή φέτας, ενώ το σήμα ΒΙΓΛΑ παραμένει στην ιδιοκτησία της ΔΕΛΤΑ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα, η απόκτηση του 100% των μετοχών του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού Alpha από τη Motor Oil, συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε για την απόκτηση της συμμετοχής του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, αντί του ποσού των 4,45 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η θυγατρική εταιρεία της Motor Oil, Μediamax Holdings Limited με έδρα στην Κύπρο, κατόπιν πλήρωσης σχετικής συμβατικής αίρεσης της αρχικής συμφωνίας προέβη: Στην απόκτηση του 24,95% των μετοχών εκδόσεως Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε καθώς και στην απόκτηση 998 ονομαστικών μετοχών (επί συνόλου 2.000) της Nevine Holdings Limited.

Το καλοκαίρι του 2019 άλλαξε «χέρια» η ιστορική ελαιουργική εταιρεία Μινέρβα. Το fund Deca-Diorama απέκτησε το σύνολο της εταιρείας, με το τίμημα να φτάνει περίπου στα 45 εκατ. ευρώ. 

Η Μινέρβα μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής και εκτός από την αγορά του ελαιολάδου έχει σημαντική παρουσία στην κατηγορία των ξυδιών αλλά και στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων.  Συγκεκριμένα διατηρεί ένα ισχυρό πορτφόλιο με περισσότερα από 10 εμπορικά σήματα σε είδη διατροφής (ελαιόλαδο, τυροκομικά, φέτα, βούτυρο, μαργαρίνη, ξίδι). Παράλληλα αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:38

Σήμα κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου

17:20

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί διαψεύδει τις πληροφορίες για πυρά πυραύλων εναντίον της Τουρκίας

17:05

Η ελπίδα για λήξη του πολέμου δίνει γερή ώθηση στην Wall Street

17:04

Πετραλιάς για ενεργειακό κόστος: «Θα χρειαστούμε δυνάμεις μέχρι το τέλος της κρίσης»

16:57

GM: Παρατείνεται η διακοπή λειτουργίας σε μονάδα EV στο Ντιτρόιτ - Σε αδράνεια 1.300 εργαζόμενοι

16:50

Σχεδόν 500.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί λόγω της ευλογιάς

16:48

Λιθουανία: Στο μισό η τιμή των εισιτηρίων στους σιδηρόδρομους λόγω Μέσης Ανατολής

16:45

Ρωσία: «Θα απαντήσουμε αν η Ουκρανία επιτεθεί στα λιμάνια της Βαλτικής»

16:42

ΙΟΒΕ: Σε τροχιά ανάκαμψης η αγορά μπίρας στην Ελλάδα - Αυξήθηκε ο αριθμός των ζυθοποιίων

16:40

Fourlis: Επιταχύνεται η ανάπτυξη της Holland & Barrett στην Ελλάδα μέσω επένδυσης στον κλάδο του φαρμακείου

16:33

ΔΝΤ: «Βαρίδι» για την ανάπτυξη της Ελλάδας τα σχεδόν 3 εκατ. «κόκκινα» δάνεια

16:30

Χέγκσεθ: «Καθοριστικές οι επόμενες μέρες για τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή»

16:20

Η καρδιά της Εστίασης, του Τουρισμού και της Γαστρονομίας χτυπά στην Καλαμάτα

16:16

ΕΕ: «Πολύ ανησυχητική» η απόφαση του Ισραήλ να περάσει νόμο για τη θανατική ποινή σε Παλαιστινίους

16:09

Καφούνης: Μετασχηματίζεται το εμπόριο - Κίνδυνοι και ευκαιρίες σε ένα ασταθές περιβάλλον

16:08

Allianz: Οι χαλαζοπτώσεις εκτοξεύουν τις ασφαλισμένες ζημιές παγκοσμίως σε ιστορικά υψηλά

16:05

Αντίστροφη μέτρηση για τη διαστημική αποστολή Artemis II γύρω από τη Σελήνη

15:49

Ακυρώνει κρουαζιέρες η Celestyal - Καραϊβική αντί Μέσης Ανατολής επιλέγει η MSC

15:39

Ινστιτούτο Τσίπρα: Εθνικό Πλαίσιο για τα Data Centers - Από την «Ψηφιακή Αποικία» στη Στρατηγική Αυτονομία

15:33

Κατάρ: «Οι χώρες του Κόλπου ενωμένες ζητούν αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή»

15:32

THEON: Νέα μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο ενισχύει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

15:27

Στην κατοχή της Eli Lilly η Centessa με deal έως και 7,8 δισ. δολαρίων

15:22

Ιράν: Τα μαλαισιανά τάνκερ εξαιρούνται από καταβολή τελών διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ

15:20

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόστα - Πεζεσκιάν: «Έκκληση για αποκλιμάκωση και αυτοσυγράτηση»

15:12

Γερμανία: Πάνω από 3 εκατ. άνεργοι παρά την άνοδο στην απασχόληση

15:11

Εξάρχου: «Κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας LNG»

15:09

Αυτοσχεδιασμός και καινοτομία στο επίκεντρο της στρατηγικής: Επιτυχημένη εκδήλωση του Your Directors Club

15:06

Η Alpha Bank ενισχύει το Δίκτυό της σε όλη την Ελλάδα, επενδύοντας για μια νέα εμπειρία πελάτη

15:03

CrediaBank: Μεγάλη υπερκάλυψη στην ΑΜΚ - Κλείνει το διεθνές βιβλίο

15:00

Ενεργειακή κρίση: Μακάρι η «ρήτρα διαφυγής» να ήταν το μόνο θέμα μας

gazzetta
gazzetta reader insider insider