Επιχειρήσεις
29-12-2019 | 15:00

Tα 5 μεγάλα επιχειρηματικά deals του 2019

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Tα 5 μεγάλα επιχειρηματικά deals του 2019

Οι σημαντικότερες συμφωνίες και εξαγορές που άλλαξαν το επιχειρηματικό τοπίο.

Μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες και εξαγορές πραγματοποιήθηκαν και το 2019 στη χώρα μας.

Κάποιες από αυτές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να αλλάξουν τα δεδομένα σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η νέα εταιρεία που δημιουργείται, αποτελεί έναν πανίσχυρο παίκτη που αναδιαμορφώνει το τοπίο.

 

To deal ανάμεσα στην Public και τη Media Markt μέσα στο 2019, σηματοδοτεί ουσιαστικά τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και ειδών ψυχαγωγίας στην Ελλάδα και αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας, η οποία θα δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο. Με βάση το νέο σχήμα, σε αυτή συμμετέχει κατά 75% o Όμιλος Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και ιδιοκτήτης της Public και κατά 25% η MediaMarktSaturn, ιδιοκτήτρια της Media Markt.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η νέα εταιρεία θα διατηρήσει και τα δύο εμπορικά σήματα (Public και Media Markt), στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και το σύνολο των καταστημάτων, φυσικών αλλά και ηλεκτρονικών, αλλά και των εργαζομένων.

H συμφωνία ανακοινώθηκε το καλοκαίρι, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφαση που πήρε κατά τη συνεδρίαση της 5ης Νοεμβρίου 2019 έδωσε και τυπικά το πράσινο φως ενώ επίσημα η συνεργασία Public και Media Markt ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αλλάζει το τοπίο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες μετά την ολοκλήρωση μέσα στο 2019, της εξαγοράς των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα από τον Όμιλο Andromeda Seafood.

Ο ισχυρός όμιλος που δημιουργείται με την ολοκλήρωση του «project Nemo»,όπως ονομάστηκε, αναμένεται να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο και στη διεθνή αγορά, επιδιώκοντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον κλάδο υδατοκαλλιέργειας και να ανακόψει τον έντονο ανταγωνισμό από την Τουρκία.

Οι τελικές υπογραφές ήταν ουσιαστικά  ο επίλογος ενός πολύμηνου σίριαλ  καθώς οι  δύο κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, είχαν τεθεί σε καθεστώς διαχείρισης από τις τράπεζες.  Ο δρόμος για τη συμφωνία άνοιξε μετά το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ενέκρινε την εξαγορά των Νηρέα και Σελόντα από την Diorasis ως τον κατάλληλο αγοραστή των περιουσιακών στοιχείων υπό εκποίηση στο τέλος Οκτωβρίου. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς ανακοινώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου από τον όμιλο Andromeda Seafood.

Οι εταιρείες ΔΕΛΤΑ και Optima του ομίλου Παντελιάδη ανακοίνωσαν τον Ιούνιο τη διεύρυνση της παραγωγικής τους συνεργασίας, αναφορικά με το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα.

Με τη συμφωνία, η Optima αγοράζει κτηριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου παραγωγής κίτρινου τυριού της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα. Παράλληλα, η Optima αναλαμβάνει την παραγωγή των κίτρινων τυριών (κασέρι και ημίσκληρο) για τη ΔΕΛΤΑ.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία δεν αφορά στον εξοπλισμό και την παραγωγή φέτας, ενώ το σήμα ΒΙΓΛΑ παραμένει στην ιδιοκτησία της ΔΕΛΤΑ.

Στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε επίσημα, η απόκτηση του 100% των μετοχών του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού Alpha από τη Motor Oil, συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε για την απόκτηση της συμμετοχής του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, αντί του ποσού των 4,45 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η θυγατρική εταιρεία της Motor Oil, Μediamax Holdings Limited με έδρα στην Κύπρο, κατόπιν πλήρωσης σχετικής συμβατικής αίρεσης της αρχικής συμφωνίας προέβη: Στην απόκτηση του 24,95% των μετοχών εκδόσεως Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε καθώς και στην απόκτηση 998 ονομαστικών μετοχών (επί συνόλου 2.000) της Nevine Holdings Limited.

Το καλοκαίρι του 2019 άλλαξε «χέρια» η ιστορική ελαιουργική εταιρεία Μινέρβα. Το fund Deca-Diorama απέκτησε το σύνολο της εταιρείας, με το τίμημα να φτάνει περίπου στα 45 εκατ. ευρώ. 

Η Μινέρβα μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής και εκτός από την αγορά του ελαιολάδου έχει σημαντική παρουσία στην κατηγορία των ξυδιών αλλά και στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων.  Συγκεκριμένα διατηρεί ένα ισχυρό πορτφόλιο με περισσότερα από 10 εμπορικά σήματα σε είδη διατροφής (ελαιόλαδο, τυροκομικά, φέτα, βούτυρο, μαργαρίνη, ξίδι). Παράλληλα αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.