Τρία διδάγματα από το καλύτερο επιχειρηματικό βιβλίο όλων των εποχών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρία διδάγματα από το καλύτερο επιχειρηματικό βιβλίο όλων των εποχών
Γουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς συμφωνούν πως αυτό είναι το καλύτερο επιχειρηματικό βιβλίο όλων των εποχών.

Πίσω από κάθε επιτυχημένο επιχειρηματία βρίσκεται και μια λίστα με βιβλία που τον βοήθησαν να λύσει προβλήματα και να κάνει έξυπνες κινήσεις.

Τέτοια βιβλία κάνουν συνέχεια την εμφάνιση τους, όμως δύο από τους ισχυρότερους μεγιστάνες του κόσμου, ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Μπιλ Γκέιτς, συμφωνούν πως το βιβλίο του Τζον Μπρουκς «Επιχειρηματικές περιπέτειες» είναι το καλύτερο όλων των εποχών.

Και γράφτηκε πριν από 50 χρόνια, το 1969!

Πρόκειται για μια συλλογή 12 ιστοριών που είχαν δημοσιευτεί αρχικά στο περιοδικό The New Yorker. Κάθε ιστορία είναι μια εντυπωσιακή αφήγηση ενός συγκεκριμένου γεγονότος που διαμόρφωσε την ιστορία της (εκάστοτε) εταιρείας. Αυτό που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει όμως είναι πως είναι τόσο καλά γραμμένο, καθώς μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα, ακόμα και αν ο αναγνώστης δεν έχει ιδέα από επιχειρήσεις.

Εδώ είναι τα τρία βασικά μαθήματα που προσφέρει το βιβλίο:

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό μάθημα για όλους, είτε κάποιος είναι ιδρυτής εταιρείας, είτε μάνατζερ, είτε εργαζόμενος, είτε άνεργος.

Ο Μπρουκς στο βιβλίο του φέρνει σαν παράδειγμα τον ιδρυτή της Xerox, όταν στην δεκαετία του '60 έκανε κάτι πρωτοποριακό. Έδωσε βαρύτητα στην ηθική και τη συμπόνια στο χώρο εργασίας, ενώ προχώρησε και σε μεγάλες φιλανθρωπικές δράσεις.

Σήμερα, βλέπουμε πως αυτή η λογική είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Το μεγάλο λάθος του μοντέλου Edsel έφερε ζημιές ύψους 350 εκατ. δολαρίων. Και όμως τα υψηλόβαθμα στελέχοι της Ford δεν ανέλαβαν την ευθύνη. Για την ακρίβεια υποστήριξαν πως έκαναν τα πάντα σωστά και πως ήταν οι καταναλωτές που έφταιγαν!

Όμως ο Μπρουκς αναφέρει στο βιβλίο του πως «το να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του έχει ανεκτίμητη αξία. Τα λάθη μας δίνουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να εξελιχθούμε».

Στο βιβλίο του ο Μπρουκς αναφέρεται σε μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της αυτοβιομηχανίας Ford Motor. Το αμάξι Ford Edsel το 1958 είχε σκοπό να γίνει το «απόλυτο» όχημα για τη μεσαία τάξη των ΗΠΑ, όμως η αυτοκινητοβιομηχανία δεν τα κατάφερε. Και αυτό γιατί επέλεξε να μην «ακούσει» τις ανάγκες της αγοράς και προχώρησε με τα δικά της σχέδια. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι είχε κάνει ειδική έρευνα αγοράς. Στο τέλος δεν της άρεσαν τα αποτελέσματα, οπότε δεν τα έλαβε υπόψιν!

Όταν σταματάς να δίνεις προσοχή στις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας, μένεις πίσω και γίνεσαι αδύναμος έναντι των ανταγωνιστών σου, γράφει ο Μπρουκς στο βιβλίο του.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:13

Oλοκληρώθηκε το έργο «Γεωργία με Ευφυΐα»

14:04

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Ανάγκη για νέο Σύνταγμα που να συμβαδίζει με την εποχή μας»

14:00

Γεραπετρίτης: «Αντί για λευκή επιταγή έχουμε έναν συνταγματικό μηδενισμό»

13:47

10 εξωτικοί προορισμοί που δεν είναι τόσο ακριβοί όσο νομίζετε

13:47

Ποιες περιοχές είναι σε «Red Code» για την κακοκαιρία - Μηνύματα από το 112

13:42

Spitogatos: Αυξημένα τα ενοίκια για φοιτητική στέγη το 2026

13:38

Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου τα αποτελέσματα β' τριμήνου

13:32

«Καπνός» 797 δισ. δολάρια από τις Mag 7 μέσα σε μία μέρα

13:14

Τι πρέπει να πίνουμε το καλοκαίρι - Crash test σε 7 κατηγορίες ποτών και ροφημάτων

13:14

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση προκαλεί διακοπή ηλεκτροδότησης για 150.000 καταναλωτές στο Τσερνίχιβ

13:12

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τη Ρόδο και το Σάββατο

12:58

ΙΟΒΕ: Η οικονομική αβεβαιότητα κόστισε έως και το 1/4 του επενδυτικού κενού της Ελλάδας

12:52

Αύξηση 7,1% στις κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2025

12:51

Το Ιράν κατέστρεψε κέντρο δεδομένων της Amazon στο Μπαχρέιν

12:42

Κομισιόν: «Οι νέοι δασμοί Τραμπ συμβαδίζουν με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ»

12:34

Πυρκαγιές στην Ισπανία: «Δραματική η κατάσταση», λέει ο Σάντσεθ - Η Ελλάδα στέλνει δύο Canadair

12:25

Στα 39,12 δισ. ευρώ το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το α' τρίμηνο, συρρικνώθηκαν οι αποταμιεύσεις

12:13

Χατζηδάκης: «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι η λύση για τη χώρα, αλλά ένα ακόμα πρόβλημα»

12:07

Ιαπωνία: Στο 1,6% ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούνιο λόγω υψηλών τιμών ενέργειας

12:03

Τουρκία: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης φεύγει από το κόμμα του και ιδρύει νέο κίνημα

11:54

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο σήμερα και αύριο

11:53

Τράπεζες: Πού «παίζεται» η υπέρβαση στο δεύτερο τρίμηνο

11:44

Αποστολή προστίμων σε ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων - Με AI οι ενστάσεις

11:43

Παληός (Σιδηρόδρομοι Ελλάδος): Η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα

11:32

Βρετανία: «Οι δασμοί των ΗΠΑ δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις»

11:30

Δυτική Όχθη: Τέσσερις νεκροί σε συγκρούσεις Ισραηλινών με Παλαιστίνιους - Νετανιάχου: «Θα απαντλησουμε σθεναρά»

11:25

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αντίθετη στην αύξηση της θητείας των διοικήσεων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών

11:24

«Βγάζει» αντίδραση το Χρηματιστήριο της Αθήνας με άνοδο άνω του 1%

11:22

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ στις 29 Ιουλίου

11:16

ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Τουριστικού Περιπτέρου Μαραθώνα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider