Alpha Bank: Βλέπουμε σημαντικά οφέλη στον νέο Νόμο Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Βλέπουμε σημαντικά οφέλη στον νέο Νόμο Κατσέλη
«Από την προστασία περνάμε στη διευκόλυνση των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους», σημείωσε η διοίκηση της τράπεζας.

Την ικανοποίησή της από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, διατυπώνει η διοίκηση της Alpha Bank.

Σε ενημέρωση των διεθνών αναλυτών σήμερα, Πέμπτη, για τα ετήσια αποτέλεσματα του 2018, τα στελέχη της συστημικής τράπεζας δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένα» που η κυβέρνηση προσκάλεσε τις τράπεζες σε διαβουλεύσεις για τη νέα ρύθμιση που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη.

Προϊόν αυτής της συνεργασίας ήταν το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στους Θεσμούς και το οποίο εξακολουθούν να επεξεργάζονται Θεσμοί και κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώνει και η μείωση του ορίου οφειλών για τα επιχειρηματικά που ανακοίνωσε προ ολίγου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στη Βουλή.

«Το νέο πλαίσιο παρουσιάζει σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικά στην Ελλάδα και η μετάβαση από ένα καθεστώς προστασίας σε ένα καθεστώς διευκόλυνσης των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους», δήλωσε ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Ως πρόσθετο όφελος επισήμανε, επίσης, τις σημαντικές βελτιώσεις που περιλαμβάνει ο νέος νόμος και ιδίως η αυτοματοποίηση των διαδικασιών, τόσο ως προς την εξέταση των αιτήσεων όσο και ως προς τη ρύθμιση με την τράπεζα που θα γίνονται αυτόματα. Επισημάνθηκε δε η δυνατότητα «βαθμολόγησης» των υφιστάμενων οφειλετών του Νόμου Κατσέλη –που βρίσκονται ήδη σε προστασία- μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

«Είμαστε πολύ θετικοί για τα δύο σχέδια εξυγίανσης»

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησαν τα ανώτατα στελέχη της Alpha Bank για τα δύο σχέδια ταχύτερης εξυγίανσης του κλάδου που έχουν παρουσιάσει το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος. Εξέφρασαν δε την προσδοκία τα δύο προγράμματα να έχουν τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του 2019 ώστε να έχουν οι τράπεζες την ευελιξία να επιλέξουν όποιο και όπως τους εξυπηρετεί, χαρακτηρίζοντας πάντως τα δύο σχέδια «πλήρως συμπληρωματικά».
Διατύπωσαν, επίσης, την εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκές αρχές, και κυρίως η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ που θα πρέπει να εγκρίνει τις προτάσεις να στηρίξει αυτή την προσπάθεια ταχύτερης εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 5,5 δισ. το 2019

Κατά 500 εκατ. ευρώ ανεβάζει τον πήχη της απομείωσης των NPEs το τρέχον έτος η Alpha Bank, ανεβάζοντας τον στόχο στα 5,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από πωλήσεις/τιτλοποιήσεις και το 1,4 δισ. ευρώ από οργανικές μειώσεις, δηλαδή πλειστηριασμούς και αναδιαρθρώσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν και κούρεμα οφειλών.

Στο τέλος του 2021 τα NPEs αναμένεται να υποχωρήσουν στα 7,4 δισ. ευρώ με ανοιχτό το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα να είναι ακόμα καλύτερο εφόσον τεθούν σε εφαρμογή τα δύο σχέδια για ταχύτερη εξυγίανση του κλάδου. Στόχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι να μειωθεί ο δείκτης NPEs στη χώρα κάτω από το 20% στο τέλος του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider