Πόλεμος ταλέντων για τις πράσινες θέσεις εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος ταλέντων για τις πράσινες θέσεις εργασίας
Η αγορά εργασίας για τις ανανεώσιμες πηγές αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Αντιμέτωπες με την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που θα υποστηρίξει τα φιλόδοξα αναπτυξιακά τους σχέδια βρίσκονται οι εταιρείες-κολοσσοί από τον κλάδο της καθαρής ενέργειας.

Η αγορά εργασίας για τις ανανεώσιμες πηγές αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και τα καταρτισμένα στελέχη με τις αντίστοιχες δεξιότητες καθίστανται όλο και πιο δυσεύρετα σύμφωνα με τον Μιγέλ Στίλγουελ, διευθύνοντα σύμβουλο της πορτογαλικής εταιρείας καθαρής ενέργειας EDP Renovaveis SA. Η εταιρεία είναι ένας από τους κορυφαίους εγκαταστάτες πράσινης ενέργειας στον κόσμο και σχεδιάζει να προσλάβει 1.300 υπαλλήλους τα επόμενα δύο χρόνια.

«Υπάρχει ένας πόλεμος ταλέντων παγκοσμίως», δήλωσε ο Στίλγουελ σε συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών, δεδομένης της τεράστιας ανάπτυξης που αναμένεται να έχει, δεν διαθέτει αρκετά στελέχη.

Καθώς οι χώρες διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν από τον κλάδο να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Η χωρητικότητα ηλιακής παραγωγής αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ η χωρητικότητα αιολικής ενέργειας αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του BloombergNEF.
Πράσινοι supermajors όπως η NextEra Energy Inc, η Iberdrola SA, η Enel SpA και η EDP ηγούνται του αγώνα αναζωογόνησης της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, ορισμένες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου αρχίζουν επίσης να εισέρχονται στον τομέα, με την BP Plc να ανακοινώνει τον περασμένο μήνα ότι προσπαθεί να καλύψει 100 υπεράκτιες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το τέλος του έτους.

Οι δεξιότητες μηχανικής όπως η ενεργειακή αξιολόγηση, η διαχείριση έργων και ο σχεδιασμός έργων έχουν μεγάλη ζήτηση, δήλωσε ο Στίλγουελ ενώ οι καλοί επιχειρηματικοί προγραμματιστές που κατανοούν τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας είναι επίσης σπάνιοι πόροι. Άλλοι ρόλοι, όπως η διαχείριση συγχωνεύσεων και εξαγορών, ή καθήκοντα back office, θεωρούνται επίσης περιζήτητοι.
«Πρέπει να προσελκύσουμε ανθρώπους από άλλους τομείς, είτε πρόκειται για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είτε από άλλα μέρη της ενεργειακής βιομηχανίας ή απευθείας από πανεπιστήμια», εκτιμά Στίλγουελ. «Υπάρχει πολύς ανταγωνισμός εκεί έξω».

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι ένας σημαντικός τομέας ανάπτυξης. Τα έργα περιλαμβάνουν την ανέγερση και συντήρηση τεράστιων ανεμογεννητριών σε απόσταση πολλών μιλίων από την ακτή. Η βιομηχανία αυτή αναπτύχθηκε αρχικά στην Ευρώπη, αλλά τώρα επεκτείνεται γρήγορα στην Ασία και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Αυτές οι νέες αγορές δεν διαθέτουν άτομα με εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι οι προγραμματιστές στέλνουν συχνά Βρετανούς και Ευρωπαίους υπαλλήλους για να ηγηθούν, σύμφωνα με τον Κλιντ Χάρισον διευθυντή της εταιρείας Taylor Hopkinson.

«Υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος», είπε ο Χάρισον. «Η αγορά αναπτύσσεται πολύ, πολύ γρήγορα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους σε διάφορα έργα και περιοχές για να διασφαλίσουμε ότι τα έργα θα προχωρήσουν και δεν θα καθυστερήσουν».

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα χρειαστούν περίπου 200.000 ειδικευμένοι εργαζόμενοι στον υπεράκτιο ενεργειακό τομέα έως το 2030, από 160.000 σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου Robert Gordon στο Αμπερντίν. Περίπου οι μισές θέσεις εργασίας αναμένεται να καλυφθούν από άτομα που μεταφέρονται από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και περίπου το 90% των σημερινών εργαζομένων στον τομέα των ορυκτών καυσίμων μπορούν να επανεκπαιδευτούν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο συγγραφέας Paul de Leeuw.

«Η ζήτηση για μαθήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής μετάβασης αυξάνεται ραγδαία και ταυτόχρονα βλέπουμε τη ζήτηση για μαθήματα πετρελαίου να μειώνεται», είπε. «Είναι μια κοινωνική και βιομηχανική αλλαγή που αντικατοπτρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα».

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider