Ελληνοτουρικά: Εν αναμονή των διερευνητικών επαφών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνοτουρικά: Εν αναμονή των διερευνητικών επαφών
Η Αθήνα επιμένει πως αντικείμενο του διαλόγου θα είναι μόνο η διαφορά στη θέσπιση θαλασσίων ζωνών. 

Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας τοποθετείται χρονικά στα τέλη Αυγούστου με τις δυο πλευρές να πιάνουν το νήμα από τον Μάρτιο του 2016 όταν είχε ολοκληρωθεί ο 60ος γύρος των συνομιλιών. Παρά τις τουρκικές δηλώσεις για διάλογο εφ'όλης της ύλης, που εν πολλοίς γίνονται και για εσωτερική κατανάλωση, η Αθήνα επιμένει πως αντικείμενο του διαλόγου θα είναι μόνο η διαφορά στη θέσπιση θαλασσίων ζωνών.

Όπως προκύπτει από τους γνώστες των ελληνοτουρκικών, η πιθανότητα να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είναι μεγάλες. Στις συνομιλίες αυτές βέβαια η Τουρκία περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμη και το θέμα του Κυπριακού, σε μια προσπάθεια να σύρει όλες τις πλευρές σε μια λύση-πακέτο, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να συνεχίσει τους τσαμπουκάδες και τις προκλήσεις.

Στο μεταξύ χθες ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος βρέθηκε σε Μόρια και Καρά Τεπέ, όπου διαπιστώνεται μια σχετική αποσυμφόρηση, συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας και Βεστφαλίας ώστε να διαπιστώσει κι ο ίδιος το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε στον κ. Λάσετ, που θεωρείται ως ένα πιθανός διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ όταν η γερμανίδα καγκελάριος αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU ότι η Ελλάδα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο αντιμετωπίζει τρεις προκλήσεις: Πρώτον, τις μεταναστευτικές ροές, δεύτερον, την τουρκική προκλητικότητα και τρίτον, την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, ενώ κατέστησε για μια ακόμη φορά σαφές πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ως πρόβλημα Ευρώπης Τουρκίας και όχι ως μια ελληνοτουρκική διαφορά.

New York Times κατά Τουρκίας

Στην επιθετικότητα της Τουρκίας και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στο ΝΑΤΟ με την απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία, την εμπλοκή της στη Λιβύη και τις ενεργειακές φιλοδοξίες της, που λίγο έλειψε να πυροδοτήσουν ένοπλη σύρραξη με την Ελλάδα και τη Γαλλία, αναφέρονται οι New York Times στο δημοσίευγμα με τίτλο, "Η τουρκική επιθετικότητα είναι ο "ελέφαντας στο δωμάτιο" του ΝΑΤΟ". Επισημαίνουν μάλιστα πως Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν το πρόβλημα που δημιουργεί στη Συμμαχία η "ολοένα και πιο διεκδικητική, φιλόδοξη και απολυταρχική Τουρκία", αλλά, όπως λένε, είναι ένα θέμα που λίγοι θέλουν να συζητήσουν. Ενώ στη Λιβύη πάντως, ο Στρατάρχης Χαφτάρ εκτοξεύει απειλές κατά της Άγκυρας δηλώνοντας πως δεν θα υπάρξει έλεος για τις τουρκικές δυνάμεις που θα πατήσουν το πόδι τους στη χώρα, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα στείλει τη φρεγάτα Αμβούργο για να αναλάβει τους επόμενους πέντε μήνες την εποπτεία της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ που ελέγχει την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    gazzetta
    gazzetta reader insider insider