Τραμπ: Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραμπ: Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο επισήμανε πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ. «Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκε, στις 21:10 ώρα Ελλάδας, στην είσοδο του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μητσοτάκης - Τραμπ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εξαιρετικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι εδώ σε μια σημαντική στιγμή»

Σε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «θα συζητήσουμε για τις σχέσεις των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ενδιαφέροντα θέματα να μου πει».

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς σχέσεις μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι εδώ σε μια σημαντική στιγμή. Μπορούμε να δούμε καλύτερα τις σχέσεις μας, να τις αναπτύξουμε από την πλευρά της άμυνας», επεσήμανε.

Σε ερώτηση για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε πως «η πολιτική κατευνασμού του Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί. Είχαμε επίθεση πολύ πρόσφατα, είχαμε ανθρώπους να τραυματίζονται και ήταν έγο του Σουλειμανί. Δεν βρισκόταν στο Ιράκ για διακοπές. Σώσαμε πολλές ζωές στη Βαγδάτη. Τον παρακολουθούσαμε καιρό, δεν σχεδίαζε καλά πράγματα. Οι άνθρωποι τον φοβόντουσαν. Τέτοιοι άθρωποι έχουν το δικαίωμα να βομβαρδίζουν και να σκοτώνουν και εμείς δεν το έχουμε; Σκοτώνουν τους ανθρώπους μας και εμείς δεν μπορούμε για να μην καταστρέψουμε τα πολιτιστικά τους μνημεία. Αν κάνουν πράγματα εναντίον μας θα υποστούν τις συνέπειες».

«Οι Ιρανοί δεν νομίζω ότι μπορούν να προβούν σε αντίποινα, επιτέθηκαν πρώτοι, σκότωσαν δύο ανθρώπους μας. Το γεγονός ότι εξοντώθηκε ήταν καλό για πολλές χώρες. Δεν ακούω κάποιον να παραπονιέται για τον χαμό του Σουλεϊμανί», είπε.

«Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πατά πάνω στα ελληνικά χωρικά ύδατα»

Αναφορικά με τη Λιβύη ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «έχουν εμπλακεί πολλές χώρες και επικρατεί χάος, οι εμπλεκόμενοι ξέρουνε τις θέσεις μας. Θα συζητήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους για να βρεθεί ένα σχέδιο».

Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πατά πάνω στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Ελλάδα ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η συνάντησή τους γίνεται σε μία πολύ σημαντική στιγμή και εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες και να αναπτυχθούν μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, και στον τομέα της άμυνας. Επίσης, ο πρωθυπουργός επαίνεσε τον πρόεδρο τον ΗΠΑ για τη φορολογική του πολιτική, που έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τόνισε ότι είναι προνόμιό του να βρίσκεται στην Αμερικανική πρωτεύουσα «σε μία περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων».

Αναφέρθηκε επίσης στην «σπουδαία ελληνική κοινότητα» στις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι προσβλέπει να κάνει πολλές συμφωνίες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35 και σε άλλα αμυντικά προγράμματα, ενώ έκανε αναφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.

Μητσοτάκης

Διευρυμένη συνάντηση

Θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση στην οποία θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο και η υπογραφή του από τον Αμερικανό πρόεδρο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απομόνωση.

Φωτογραφίες: Getty Images/ Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider