Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης από την Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απελάθηκε ο Λίβυος πρέσβης από την Αθήνα
Του δόθηκε διορία τρι'ών ημερών να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Ανακοινώθηκε επίσημα η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα. Στον πρέσβη είχε δοθεί προθεσμία να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής και του γνωστοποιήθηκε ότι πλέον είναι persona non grata. Κατόπιν του δόθηκε προθεσμία τριών ημερών για να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Λίβυου πρέσβη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας του εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις με πρωταγωνίστριες τη Λιβύη και την Τουρκία.

Ο Λίβυος πρέσβης πρόσκειται στην κυβέρνηση η οποία είναι αναγνωρισμένη από τα δυτικά κράτη μετά την πτώση του Καντάφι. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί «άνοιγμα» προς τη δεύτερη κυβέρνηση της Λιβύης του στρατηγού Χαφτάρ η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο και δεν εγκρίνει τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.

Την επόμενη Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η τουρκική Βουλή επικύρωσε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider