Η Αθήνα απελαύνει τον Λίβυο πρέσβη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Αθήνα απελαύνει τον Λίβυο πρέσβη
Η κυβέρνηση επιμένει στη σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στη Λιβύη και διευρύνει τα μέτωπα των συμμαχιών στο εξωτερικό.

Το βαρύ κλίμα στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας παραμένει, με την κυβέρνηση να επιμένει στη σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στη Λιβύη και να διευρύνει τα μέτωπα των συμμαχιών στο εξωτερικό.

Η Αθήνα αναμένεται να ενημερώσει σήμερα ότι ελήφθη απόφαση απέλασής του Λίβυου Πρέσβη και θα του δοθεί μικρή διορία να εγκαταλείψει τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η Αθήνα είχε ζητήσει από τον Λίβυο Πρέσβη να λάβει γνώση του περιεχομένου της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης μέχρι και την Πέμπτη – μετά από αυτή τη διορία ο Πρέσβυς θα θεωρείται «persona non grata” και κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα συμβεί σήμερα, αφού το περιεχόμενο της συμφωνίας περιήλθε μεν σε γνώση της Αθήνας, όμως δεν ήρθε μέσα από την Πρεσβεία της Λιβύης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πιέσει διπλωματικά τη Λιβύη και σε αυτό το πλαίσιο έχει καλέσει στην Αθήνα τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λιβύης αλλά και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου που πρόσκεινται στον στρατηγό Χαφτάρ. Υπενθυμίζεται ότι το διεθνώς αναγνωρισμένο Κοινοβούλιο της Λιβύης έχει απορρίψει το μνημόνιο τονίζοντας ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης, καθώς και «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Η Αθήνα χτίζει συμμαχίες

Η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει μια συμμαχία χωρών και να απομονώσει διπλωματικά την Τουρκία. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Γαλλία με μπροστάρη τον Πρόεδρο Μακρόν, που υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Άγκυρα στη διάρκεια της σύσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, τη στιγμή που η γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ αλλά και άλλες χώρες κρατούν πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί φοβούνται την πιθανότητα ο Ερντογάν να ανοίξει τις πύλες των προσφυγικών ροών και να δημιουργήσουν εκ νέου προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών τους. Απόλυτα ευθυγραμμισμένο στον άξονα Αθήνας – Λευκωσίας – Ιερουσαλήμ είναι και το Ισραήλ που εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της τουρκικής πρωτοβουλίας να υπογράψει συμφωνία χάραξης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις των τριών χωρών εργάζονται πίσω από κλειστές πόρτες για τον συντονισμό και τη χάραξη θαλασσίων ζωνών.

Το σκεπτικό πίσω από την προσφυγή της Κύπρου στη Χάγη

Η προσφυγή της Λευκωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εντάσσεται σε μια προσπάθεια της Κυπριακής δημοκρατίας να περιορίσει τις απανωτές παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές από την Κύπρο, η απόφαση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί κατεξοχήν πολιτική κίνηση προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, η οποία δύσκολα θα συναινέσει στην ενέργεια αυτή, δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο κατόπιν συνεννόησης με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider