Μητσοτάκης: Οι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν και θα υπάρχουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Οι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν και θα υπάρχουν
Εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επί τάπητος έθεσε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατέγραψαν τις θέσεις τους και τα σημεία διαφωνίας, αλλά δεν υπήρξε «διά ταύτα» ή κάποια συμφωνία σε κινήσεις αποκλιμάκωσης, πέρα από τη συνέχιση της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι η συζήτηση «δεν ήταν πολεμική», χωρίς, πάντως, να διαφαίνεται αλλαγή της ευρύτερης τουρκικής προσέγγισης.

Να υπενθυμίσουμε πως η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε 1,5 ώρα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετέχουν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διπλωματική σύμβουλος Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του, έχει μαζί του τον υπουργό Εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον πρώην πρωθυπουργό και πλέον σύμβουλό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον υπουργό των Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider