Ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν με «ανοιχτά χαρτιά» και καθαρές θέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν με «ανοιχτά χαρτιά» και καθαρές θέσεις
Μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν και πάλι, αυτή τη φορά στο Λονδίνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες στο Λονδίνο, σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ραντεβού για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο δεν είναι κάτι που γίνεται κάθε μέρα. Κι όμως, μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν και πάλι, αυτή τη φορά στο Λονδίνο, σε μια περίοδο που η Τουρκία τείνει να φύγει εκτός ελέγχου, μετά και τη διακήρυξη για ανακήρυξη ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Η αλήθεια είναι ότι ο δίαυλος Αθήνας - Άγκυρας δεν έκλεισε. Έτσι, το προηγούμενο διάστημα τα γραφεία Μητσοτάκη και Ερντογάν ήταν σε επαφή, προκειμένου να υπάρξει μια επαφή των δύο. Η ελληνική πλευρά ήταν η πρώτη που έκανε το νεύμα προς την Άγκυρα, ζητώντας μια σύντομη επαφή των δύο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για το λεγόμενο pull-aside, δηλαδή μια σύντομη συζήτηση των δύο ηγετών στα όρθια, η οποία προφανώς και είναι εστιασμένη σε κάποιο ζήτημα. Η τουρκική πλευρά, πάντως, αντιπρότεινε μια κανονική διμερή συνάντηση των δύο, με το ραντεβού να οριστικοποιείται στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Βεβαίως, η πραγματοποίηση του ραντεβού δεν ανακοινώθηκε εντός του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να σταθμιστούν και όλα τα δεδομένα. Κλείδωσε, δε, με τη συμμετοχή και συνεργατών, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται ακόμα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υπουργό Άμυνας και τη διπλωματική σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Ανοιχτά χαρτιά

Πριν το ραντεβού, θα έχει προηγηθεί Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρέμβει και να θέσει ευθέως το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει όλο και περισσότερους συμμάχους και να «εγκλωβίσει» την Τουρκία σε έναν κλοιό πιέσεων. Έτσι ερμηνεύεται και το μπαράζ επαφών τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο Νίκος Δένδιας, με την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιταλία, αλλά και τη Γαλλία. Άλλωστε, ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Ταγίπ Ερντογάν και δεν διστάζει να φέρει τον Τούρκο πρόεδρο προ των ευθυνών του, όποτε χρειάζεται.

Ακόμα, θα έχει προηγηθεί το γεύμα, στο οποίο θα συμμετάσχει ο κ. Μητσοτάκης μαζί με ηγέτες άλλων χωρών που συνεισφέρουν σημαντικούς πόρους στο ΝΑΤΟ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να θέσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τα ζητήματα της Τουρκίας, ενώ επίκειται σε περίπου έναν μήνα και η μετάβαση του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον για την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Σημειωτέον, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στέκονταν ιδιαίτερα στη ρητή καταδίκη του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης για την ΑΟΖ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έχει διασαφηνίσει ότι θα πάει στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να συζητήσει με ανοιχτά χαρτιά. «Και θα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες», έλεγε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με συνεργάτες του χθες.

Εκτόνωση ή κλιμάκωση

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με έμπειρους περί τα διπλωματικά πολιτικούς να είναι ανήσυχοι για τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει σε αυτή τη φάση να υπάρξει μια εκτόνωση της έντασης, αν και ο κ. Ερντογάν διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα προχωρήσει με την ΑΟΖ με τη Λιβύη. Πρακτικά, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να διατηρήσει τον ελληνοτουρκικό δίαυλο ανοιχτό, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι οι ελληνικές θέσεις δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Η έκβαση της σημερινής συζήτησης θα είναι εξαιρετικά σημαντική για όσα θα δούμε να εκτυλίσσονται τις επόμενες εβδομάδες. Άλλωστε, δεν λείπουν και εκείνοι που ανησυχούν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κλιμακώνει την πίεση προς Ελλάδα και Κύπρο, ακολουθώντας ένα δικής της εμπνεύσεως σχέδιο.

«Σπασμένο τηλέφωνο»

Βεβαίως, μια μέρα πριν το κρίσιμο ραντεβού, λίγο έλειψε να υπάρξει μια αχρείαστη κλιμάκωση με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς. Πιο συγκεκριμένα και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε συνάντηση με μέλη της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου, πηγές του υπουργείου Άμυνας ξεκίνησαν να διακινούν ότι η Αθήνα παγώνει με δική της πρωτοβουλία τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, με την πρώτη επαφή μετά από καιρό σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων να είναι προγραμματισμένη εντός Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Όταν το Μέγαρο Μαξίμου αντελήφθη τη διαρροή, έσπευσε άμεσα να ξεκαθαρίσει ότι το ραντεβού για τα ΜΟΕ θα γίνει κανονικά, όπως είναι προγραμματισμένο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές εντυπώσεις. «Ποτέ δεν τέθηκε για την κυβέρνηση θέμα ΜΟΕ», τόνιζε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, με την «έμπνευση», κατά τις πληροφορίες του Reader.grνα πηγάζει από αξιωματούχο-κλειδί του υπουργείου Άμυνας που έχει εμπλοκή με τη διαχείριση των ΜΟΕ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider