Φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη σημερινή αζέντα της κυβέρνησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη σημερινή αζέντα της κυβέρνησης
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση επανέρχεται στο προνομιακό κατ' αυτήν πεδίο της οικονομίας μέσω του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, με αιχμές το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επιστρέφει στο πεδίο της καθημερινότητας η κυβέρνηση μετά τις αναταράξεις από την υπόθεση του πρώην πλέον διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, Κωνσταντίνου Πατέρα, κάτι που αποτυπώνεται και στο νομοθετικό έργο, αλλά και στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε, η κυβέρνηση επιμένει ότι το δυνατό της χαρτί είναι η οικονομία, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η «τσέπη» είναι και το βασικότερο κριτήριο ψήφου για τους πολίτες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η οικονομική ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου είναι πλούσια. Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί σαφώς το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για πλείστες όσες κοινωνικές ομάδες, όπως μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, της τάξης του 1,2 δισ. φέτος. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18 χιλιάδες ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ. Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς σήμερα το μεσημέρι ξεκινά η επεξεργασία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ εκκρεμούν και οι οριστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο διανομής του υπερπλεονάσματος.

Και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην ατζέντα

Πέρα από το φορολογικό, όμως, στο τραπέζι είναι και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού και όχι για όλες τις διατάξεις, μιας και ο κ. Βρούτσης έχει προαναγγείλει ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή προς κατάθεση και ψήφιση στις αρχές του νέου έτους. Η βασική ιδέα, όμως, είναι η αποσύνδεση του ύψους των εισφορών από το εισόδημα και τα έτη ασφάλισης, με την επαναφορά έξι κλάσεων, ανάμεσα στις οποίες ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει. Μάλιστα, θα υπάρχει και η δυνατότητα μια φορά το χρόνο ο ασφαλισμένος να επιλέγει την κλάση του και άρα πόσες εισφορές θα πληρώνει, κάτι που σημαίνει ότι, όσο υψηλότερες οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη και η σύνταξη. Η κυβέρνηση διαμηνύει, όμως, ότι καταργεί στην πράξη τη λογική του νόμου Κατρούγκαλου, να είναι δηλαδή το ασφαλιστικό ένα νέο φορολογικό.

Ακόμα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα παρουσιάσει στο υπουργικό το κείμενο των συμβάσεων για την αναβάθμιση των F-16, τις συμβάσεις υποστήριξης για τα αεροπλάνα Mirage, αλλά και τις συμβάσεις για τα excess materials στα υποβρύχια. Όπως αναφέρει ο υπουργός Άμυνας, είναι το πρώτο «λιθαράκι» για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και των μέσων που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις, ιδίως σε μια περίοδο που η Τουρκία τρέχει μια «1000» στην κούρσα των εξοπλισμών στην περιοχή.

Ακόμα, στο υπουργικό συμβούλιο εισήγηση θα κάνει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για θέματα που αφορούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ, στο οικονομικό περιβάλλον, ο πρωθυπουργός θα έχει στις 09:30 μια άκρως ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος κινείται έντονα στην αγορά, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το deal της Eurobank με την FPS για την τιτλοποίηση μεγάλου μέρους του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της, ενώ η Fairfax του κ. Γουάτσα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider