Μητσοτάκης: Έρχεται νέο καινοτόμο και απλό ασφαλιστικό σύστημα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Έρχεται νέο καινοτόμο και απλό ασφαλιστικό σύστημα
«Αναφέρθηκα σε μερικές μόνο όψεις της οικονομικής μας πολιτικής, με αιχμή τους φόρους και τις επενδύσεις. Τα τολμηρά μας μέτρα, όμως, θα συνεχιστούν» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω δύο ακόμη πρωτοβουλίες που, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του «Thessaloniki Summit»

«Πρώτον, τα «κόκκινα» δάνεια αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο «Ηρακλής». Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε ο αρχικά ο κ. Μγητσοτάκης.

«Δεύτερον, ξεκινούν, επιτέλους, μεγάλες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το Ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και τελικά μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας απόλυτα την κριτική που είχαμε ασκήσει όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση. Γιατί ήταν ένα σύστημα που δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα τιμωρούσε κάθε τι δημιουργικό. Ένα σύστημα που συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη, υπονομεύοντας την απασχόληση. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο «νόμος Κατρούγκαλου» επέφερε ολέθρια αποτελέσματα. Επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, «γονατίζοντας» και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό το οποίο σας λέω.

«Η δική μας πρόταση φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα νέο, καινοτόμο, απλό, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου. Το ασφαλιστικό παύει, με λίγα λόγια, να είναι νέο φορολογικό. Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές. Γι' αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους και τους καλούμε, ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την Εφορία να το αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider