Συναντήσεις με ενδιαφέρον για Δένδια: Βλέπει Τσαβούσογλου, Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συναντήσεις με ενδιαφέρον για Δένδια: Βλέπει Τσαβούσογλου, Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Δυο σημαντικές συναντήσεις θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο και τον Σκοπιανό ομόλογό του, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα τον στρατηγικό διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια που διεξάγεται στη Γενεύη.

Το τετ-α-τετ του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου θα είναι το δεύτερο, μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες στη Νέα Υόρκη, μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, η σύγκληση του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 και αυτό αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν οι δυο υπουργοί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, η ατζέντα της συζήτησης θα περιλαμβάνει θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Αθήνα και Άγκυρα έχουν δηλώσει την αμοιβαία επιθυμία τους να βελτιώσουν το κλίμα στις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες μέσω της δημιουργίας ενός διαύλου συνεργασίας για την καλύτερη επικοινωνία των δυο πλευρών. Στην πρώτη τους συνάντηση οι δύο άνδρες, συζήτησαν για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να μιλά με ενθουσιασμό για τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τον τον κύριο Δένδια να ξεκαθαρίζει στο συνομιλητή του, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεκινήσει διακυβερνητικές επαφές, από την στιγμή που συνεχίζονται οι προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Του επισήμανε, παράλληλα, ότι μοναδική επιλογή στο Κυπριακό είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Νικολά Ντιμιτρόφ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της συνάντησης που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα τον Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, με στόχο τη σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, «ο προσανατολισμός του στρατηγικού αυτού διαλόγου είναι κυρίως οικονομικός, αλλά παρ' όλα αυτά οι συμμετέχοντες θα έχουν αναμφίβολα την ευκαιρία να συζητήσουν και για τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συζητήσουν προς την κατεύθυνση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας, με σκοπό να υποστηριχθεί το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων και του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Σε ό,τι δε αφορά την προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, η Ελλάδα παραμένει σταθερά υποστηρικτική απέναντι σε αυτή την προοπτική και θεωρείται βέβαιο πως η συζήτηση θα εστιαστεί στο πώς θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις. Στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η κυβέρνηση συνολικά έχει δηλώσει πως πρέπει να υπάρξει ορθή και απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας αυτής που αποτελεί και προαπαιτούμενο για την περαιτέρω εξέλιξη της ευρωπαϊκής αυτής πορείας.

Και συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ την επόμενη εβδομάδα

Στο περιθώριο του Thessaloniki Forum θα συναντηθούν και οι δυο Πρωθυπουργοί, Μητσοτάκης και Ζάεφ, την ερχόμενη Πέμπτη. Θα πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση των δυο ηγετών, μετά την πρώτη τους επαφή στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider