Θωμάς: Διαρθρωτικά μέτρα για την αποθήκευση ενέργειας - Το φυσικό αέριο «μεταβατικό καύσιμο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θωμάς: Διαρθρωτικά μέτρα για την αποθήκευση ενέργειας - Το φυσικό αέριο «μεταβατικό καύσιμο»
Toν επόμενο χρόνο οι αποφάσεις για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχει σχηματοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας ενώ η σχετική διαβούλευση ξεκινά στο τέλος του 2019. Το 2020 θα είναι έτος αποφάσεων και για την είσοδο ιδιωτών στον ΔΕΔΔΗΕ με στόχο τον εκσυγχρονισμό. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στο «Renewable Storage Forum».

Όσον αφορά στην αποθήκευση ενέργειας, το πρώτο βήμα θα αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. «Νομοθετήματα θα υπάρξουν για απλοποίηση της διαδικασίας, για να λυθούν προβλήματα σε αδειοδοτήσεις με έμφαση στα μεγάλα έργα. Θα ξεκινήσουμε με τα έργα αποθήκευσης που μπορούν να προωθηθούν άμεσα και σε λογικό κόστος», σημείωσε ο κ. Θωμάς.

Οι ενέργειες του υπουργείου θα κινηθούν στον άξονα της υιοθέτησης πολιτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν από την απομάκρυνση του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα και από το στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στο 35%. Σύμφωνα με τον κ. Θωμά θα απαιτηθεί ενέργεια 9.000 μεγαβάτ από ΑΠΕ και το ποσοστό παραγωγής θα διαμορφωθεί στο 60% σε βάθος δεκαετίας.

«Στην παραγωγή δεν μπορεί να γίνει απολιγνιτοποίηση χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. Οι μονάδες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί θα δώσουν νέα δυναμική μαζί με την άμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θα δώσει νέα δυναμική στο δίκτυο», εκτιμά ο κ. Θωμάς.

Ως προς τα δίκτυα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «μέσα στον επόμενο χρόνο θα ληφθούν από την κυβέρνηση και την ΔΕΗ αποφάσεις για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στον ΔΕΔΔΗΕ» σημείωσε ενώ τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider