Μαξίμου: Περιθώριο σύγκλισης για την ψήφο των αποδήμων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαξίμου: Περιθώριο σύγκλισης για την ψήφο των αποδήμων
Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι «στις συναντήσεις αυτές ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών».

«Σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης» για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού διακρίνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα αυτό.

Από το Μαξίμου σημειώνουν ότι «στις συναντήσεις αυτές ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών».

Παράλληλα, τονίζεται ότι βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

«Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης» τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια το υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων, έτσι ώστε στη συνέχεια να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή «που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία».

«Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα περιμένει να δει γραπτώς τις προτάσεις της κυβέρνησης και προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά».

«Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε. «Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δε θα κερδίσει κανείς» είπε ο κ. Τσίπρας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά φέρεται να συμφωνεί σε τέσσερα σημεία με την πρόταση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά φέρεται να είναι θετική στο να ψηφίζουν οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Παράλληλα φέρεται να είπε «ναι» στην επιστολή ψήφο και στην προσμέτρηση των ψήφων των ομογενών στο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, η κυρία Γεννηματά φέρεται να συμφώνησε στην εκλογή αντιπροσώπων της ομογένειας στη Βουλή.

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας εκφράστηκε θετικά ως προς το να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα, επανέλαβε όμως κάποιες από τις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ, όπως το να έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού ΑΦΜ στη χώρα. Παράλληλα διαφώνησε με την επιστολική ψήφο.

Τη συμφωνία του επί της αρχής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εξέφρασε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε», τονίζοντας πως «οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίσουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider