Οι συναντήσεις του Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των απόδημων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι συναντήσεις του Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των απόδημων
Τους πολιτικούς αρχηγούς συνάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς.

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε την Παρασκευή ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων.

Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε δε ότι δεν πρέπει να οδηγηθούν σε διχασμό οι Έλληνες της Διασποράς.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός να συζητήσει και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας. Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα περιμένει να δει γραπτώς τις προτάσεις της κυβέρνησης και προέτρεψε τον πρωθυπουργό «να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά».

  • Φώφη Γεννηματά

Σε τέσσερα σημεία φέρεται να συμφωνεί με την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ψήφο των αποδήμων, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Αντιθέτως, στο «μάλλον όχι» εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας που ζήτησε να αλλάξει ρότα στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης και να μη διχαστούν οι Έλληνες της διασποράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Γεννηματά φέρεται να είναι θετική στο να ψηφίζουν οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους. Παράλληλα φέρεται να είπε «ναι» στην επιστολή ψήφο και στην προσμέτρηση των ψήφων των ομογενών στο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, η κυρία Γεννηματά φέρεται να συμφώνησε στην εκλογή αντιπροσώπων της ομογένειας στη Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες των προτάσεων, όπως για παράδειγμα το πώς θα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια οι εκπρόσωποι της ομογένειας και άλλα.

Τέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά συζήτησαν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί κάποιο όνομα.

  • Δημήτρης Κουτσούμπας

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού για την ψήφο των αποδήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας εκφράστηκε θετικά ως προς το να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα, επανέλαβε όμως κάποιες από τις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ, όπως το να έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού ΑΦΜ στη χώρα. Παράλληλα διαφώνησε με την επιστολική ψήφο.

«Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες και με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε αργότερα ο γγ του ΚΚΕ.

Τα κριτήρια που έθεσε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι:

  1. Να έχει ΑΦΜ, να φορολογείται και να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα
  2. Να λείπει από τη χώρα ένα «εύλογο διάστημα», ενδεικτικά έως 30 χρόνια
  3. Αυτοπρόσωπη ψήφο, με εκλογικά τμήματα, παραβάν, με ευθύνη των πρεσβειών, προξενείων κ.λπ.

Ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στη συζήτηση στη Βουλή και η τελική του στάση θα εξαρτηθεί από το νομοσχέδιο στο οπποίο θα καταλήξει η κυβέρνηση.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Κουτσούμπας συζήτησαν επίσης για το προσφυγικό και για τη Συρία.

  • Κυριάκος Βελόπουλος

Κέρασμα «έναν καλό εκλογικό νόμο και να ψηφίζουν οι ομογενείς» ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε επίσης για το χέρι του κ. Βελόπουλου, το οποίο όπως εκείνος απάντησε χτύπησε στο μπασκετ.

Ο διάλογος είχε ως εξής:

-Καλώς τον, είσαι καλά;
-Το χέρι;
-Μπάσκετ. Τι να κάνουμε, αυτά συμβαίνουν
-Οι κακές συνήθειες
-Τι να σου προσφέρω;
-Τίποτα. Έναν καλό εκλογικό νόμο και να ψηφίζουν οι ομογενείς.
-Για το δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider