Μητσοτάκης: Βαριά ατζέντα με νομοθετικό προγραμματισμό και συνάντηση με Τουσκ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Βαριά ατζέντα με νομοθετικό προγραμματισμό και συνάντηση με Τουσκ
Τα μηνύματα του πρωθυπουργού από το βήμα της Κ.Ο. της ΝΔ, αλλά και η ατζέντα της συζήτησης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τον οδικό χάρτη των νομοθετημάτων της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες θα περιγράψει από το βήμα της Κ.Ο. της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιστροφή του από την Τριμερή με Αίγυπτο και Κύπρο που έλαβε χώρα χθες.

Την ίδια ώρα, όμως, ο πρωθυπουργός δεν έχει στραμμένη την προσοχή του μόνο στο εσωτερικό μέτωπο, μιας και στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί το μεσημέρι ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ντόναλντ Τουσκ, με τη στάση της Τουρκίας να είναι το μείζον ζήτημα σε αυτή τη φάση.

Αρχής γενομένης από την Κ.Ο. της ΝΔ, πάντως, που συγκαλείται στη 13:00 στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει στους βουλευτές του τα εόμενα βήματα της κυβέρνησης. Άλλωστε, χθες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, θα προβεί σε έναν πρώτο απολογισμό ενεργειών, αλλά και με δεδομένη την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής Συνόδου, θα δώσει το στίγμα του για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Στα επίμαχα νομοθετήματα περιλαμβάνονται ο Αναπτυξιακός Νόμος που περιέχει σημαντικές διατάξεις και από άλλα υπουργεία, το Φορολογικό Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι επικείμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έχει έτοιμες το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο προϋπολογισμός, αλλά και η Συνταγματική Αναθεώρηση, με τις εργασίες να έχουν ξεκινήσει από το τέλος Σεπτεμβρίου στην αρμόδια Επιτροπή.

Αναφορά αναμένεται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με την κυβέρνηση να επιμένει στην ανάγκη εξεύρεσης συναινέσεων, προκειμένου η ρύθμιση να τεθεί σε ισχύ. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένα ραντεβού την Παρασκευή στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα, ενώ κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι, παρά τις δυσκολίες, κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει την προοπτική εξεύρεσης μιας συμφωνίας στο τέλος. Άλλωστε, το Μαξίμου έχει το βλέμμα του στραμμένη και στη στάση του ΚΚΕ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πορευτεί με την πρότασή του ως «θέσφατο», αλλά ως βάση συζήτησης. Αυτό που, πάντως, δεν συζητά το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ως προς τα κοινοβουλευτικά, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει και «ψήφο εμπιστοσύνης» στα «πρωτάκια» της γαλάζιας ΚΟ, κάτι που ήδη, άλλωστε, γίνεται, αν κρίνει κανείς από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν εισηγητές των νομοσχεδίων, αλλά και τη σύνθεση της ομάδας των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων του κόμματος.

Από την άλλη, πέρα από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει και η συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Μητσοτάκης ήδη από την Αίγυπτο, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι θα συζητήσει τη στάση της Τουρκίας με τον κ. Τουσκ, ενώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 και 17 του μηνός, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου θα βρεθούν στο επίκεντρο, μετά από συνεννόηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Τουσκ.

Με τη σειρά του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει πολλάκις επαναλάβει τη στήριξη της Ε.Ε. στην Κύπρο, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο νέου γύρου κυρώσεων στη γείτονα, εφόσον συνεχίσει σε αυτό το τέμπο. Πλέον, βεβαίως, υπάρχει και η παράμετρος του προσφυγικού που «καίει», εκτός από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες, είναι σαφές ότι οι επαφές που έκαναν στο τέλος της εβδομάδας ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν απέδωσαν ιδιαίτερους καρπούς και η Ευρώπη προβληματίζεται έντονα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που συνεχίζονται.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider